Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Poszukiwany pilot 05.06-07.06
- Przewodnik Kulinarny w Warszawie
- Specjalista ds. Turystyki Jaworzno
- Specjalista ds turystyki
- Wychowawca kolonijny + ratownik
- Specjalista ds. rezerwacji hotelowych
- Pilot - Wiedeń 03-05.2024r.
- pilotaż Wiedeń - Kras Morawski
- Kraków- specjalista d/s turystyki 1/2 etatu
- Specjalista ds. Turystyki - Warszawa
Jakie tematy pojawią się na Światowym Forum Turystyki Gastronomicznej?
Światowa Organizacja Turystyki (UNWTO) i Baskijskie Centrum Kulinarne (BCC) współorganizują 5. Światowe Forum Turystyki Gastronomicznej UNWTO, które odbędzie się w dniach 2-3 maja 2019 r. w San Sebastian w Hiszpanii.
Forum jest wspierane przez Ministerstwo Przemysłu, Handlu i Turystyki Hiszpanii, rząd baskijski, Radę Prowincji Gipuzkoa oraz Radę Miasta San Sebastian, miasta, które gości Forum co dwa lata od pierwszej edycji, w 2015 roku.
Główne treści i cele Forum zostały przedstawione na konferencji prasowej w siedzibie Światowej Organizacji Turystyki, której przewodniczył sekretarz generalny UNWTO Zurab Pololikaszwili, sekretarz stanu ds. turystyki w Hiszpanii, Isabel Oliver oraz dyrektor BCC, Joxe Mari Aizega. Towarzyszyli im wiceminister turystyki i handlu rządu baskijskiego Isabel Muela, wiceminister kultury, turystyki, młodzieży i sportu prowincji Gipuzkoa, Denis Itxaso oraz pierwszy wiceburmistrz miasta San Sebastián Ernesto Gasco, reprezentujący kluczowych partnerów w organizacji tego międzynarodowego wydarzenia.
Poprzez Światowe Forum Turystyki Gastronomicznej, UNWTO i Baskijskie Centrum Kulinarne mają na celu promowanie wymiany doświadczeń pomiędzy ekspertami w dziedzinie turystyki i gastronomii oraz identyfikację dobrych praktyk. Celem jest promocja turystyki gastronomicznej jako czynnika zrównoważonego rozwoju krajów, ze względu na jej ścisłe powiązanie z lokalnymi produktami i kulturą. W związku z tym jest ona siłą napędową szkoleń zawodowych, tworzenia miejsc pracy i rozwoju społeczności. To właśnie z tego powodu powstało partnerstwo pomiędzy UNWTO i Baskijskim Centrum Kulinarnym.
Forum przeanalizuje umiejętności i wiedzę, których turystyka gastronomiczna będzie wymagała w przyszłości i podkreśli gastronomię jako jedną z głównych motywacji do podróży. Ponadto, celem wydarzenia jest identyfikacja korzystnych ram promujących przedsiębiorczość i tworzenie ekosystemów, które z kolei stymulują powiązania pomiędzy powstającymi firmami w całym łańcuchu wartości turystyki gastronomicznej. Forum zajmie się również potencjałem turystyki gastronomicznej w celu promowania lepszej integracji grup znajdujących się w niekorzystnej sytuacji i podniesienia jakości środowiska pracy. Forum zajmie się niektórymi z głównych wyzwań stojących przed sektorem, takimi jak, między innymi, różnice w wynagrodzeniach kobiet i mężczyzn, zatrudnienie osób niepełnosprawnych, bezrobocie wśród młodzieży oraz problem sezonowości.
Forum będzie miejscem, w którym ogłoszone zostanie zwycięskie ogłoszenie zwycięskiego startupu I Global Gastronomicznego Turystycznego Konkursu Startup, ogłoszonego przy wsparciu firmy Promperu. Do tej pory konkurs przyciągnął startupy gastronomiczne z 65 krajów na całym świecie. Termin nadsyłania zgłoszeń upływa 5 marca 2019 roku.
Zwycięski startup zostanie zaproszony do wzięcia udziału w programie akceleratora Akcji Kulinarnej w drugim półroczu 2019 r., gdzie skorzysta z mentoringu i doradztwa sieci ekspertów BCC Innovation, miejsca pracy w inkubatorze projektu Laboratorium Gastronomii Cyfrowej LABe, oraz dotacji w wysokości do 5.000 euro na pokrycie kosztów zakwaterowania i podróży w tym okresie.
Pięć finalistów startupów zostanie ogłoszonych 1 kwietnia i zaproszonych do zaprezentowania swoich projektów inwestorom z sektora podczas Forum, a także na Iberoamerykańskich Targach Gastronomii (Miami, USA, 9-11 maja 2019).
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział biura turystyczne:
Starsze aktualności:
Chorwacja chce jeszcze więcej
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych
Czy konsolidator usług hotelowych może rozliczać się wg procedury VAT
Niemiecka inwestycja na terenie Polski
AmRest zwalnia część pracowników
Turcja droższa niż przed rokiem?
Krakowskie szopki trafiły na Listę UNESCO
Co przygotowali organizatorzy Meetings Week Poland 2022?
Zmiany w strukturze akcjonariuszy TUI
Świąteczne wyjazdy tańsze niż przed rokiem
UTK: Przewoźnik musi zapewnić bezpieczną i wygodną podróż
Turyści zastosowali się do instrukcji touroperatora, ale nie zostali wpuszczeni na pokład
Linie Emirates zaprezentują nową klasę ekonomiczną premium
Lotnisko w Salonikach będzie mogło przyjmować turystów wcześniej niż zakładano
Porty regionalne chciałyby unijnego dofinansowania
Wizz Air zmniejsza ilość połączeń do Włoch