TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Włoski sąd o użyciu mrożonek w restauracjach

Czy restaurator może używać mrożonek do przygotowania potraw nie informując o tym klientów? Włoski sąd wypowiedział się w tej kwestii. Wyrok jest mocno kontrowersyjny.


Media włoskie huczą. Przepisy w tym kraju wyraźnie mówią, iż właściciel, który nie informuje w menu o tym, że dania zostały sporządzone z mrożonek, zasługuje na grzywnę. Takie orzeczenie utrzymał Sąd Najwyższy oraz podkreślił, iż ukrycie tej informacji jest uważane za oszustwo karane grzywna w wysokości ponad 2 tys euro.

Taką kwotę musi zapłacić restaurator z Mediolanu. Dodatkowo mężczyzna musi ponieść koszty związane z procesem sądowym. Warto zwrócić uwagę,że w ostatnich latach włoskie sądy często interweniowały w różnych sprawach lokali. Przykładami mogą być chińskie restauracje i luksusowe cukiernie, serwujące potrawy oraz desery z produktów przechowywanych w zamrażalniku. Ustalano to podczas rutynowych kontroli.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
włochy przepisy mrożonki menu sąd najwyższy restaurator grzywna mandat




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję