TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Spice India - Indie w środku Wrocławia

Do Indii nie każdemu dane jest pojechać. Nie każdy ma też możliwość porozmawiać z rodowitymi Hindusami z Radżastanu, ale jest we Wrocławiu takie miejsce, w którym można poczuć się jak w północnych Indiach - restauracja Spice India.


Ajay Sharma, właścicielka restauracji Spice India we Wrocławiu: - Wszystko, co tu jest - począwszy od przypraw poprzez talerze, elementy wystroju wnętrz, a nawet kucharzy - jest z mojego rodzinnego regionu - Radżastanu. Nasza restauracja to Indie w pigułce.

Radżastan reklamowany jest w folderach turystycznych jako "typowe" Indie, w których wszystkimi zmysłami można poczuć świat Orientu. I taka sama myśl przychodzi do głowy zaraz po wejściu do lokalu. Kolorowe ściany przyozdobiono ręcznie szytymi obrazami z materiału, obrazującymi nie tylko codzienne życie mieszkańców Indii. Widnieją na nich również sceny rodem z hinduskich legend. Do ich dyspozycji przygotowano kilka sal różnej wielkości, dobre zarówno na spotkania biznesowe, jak i na rodzinne, bardziej kameralne uroczystości. Odwiedzający lokal mogą usiąść również w sali, w której zgodnie z hinduskimi zwyczajami rozmieszczono małe poduszki przy niskich stolikach.

Najbardziej znanymi daniami są: chicken tikka labadar, mutton rara gosht, lamb handi czy paneer butter masala. Będąc w Indiach na każdym rogu można dostać pakora i samosa, zrobione z basen (indyjska mąka), które również są specjalnością Spice India. Potrawy mięsne przyrządza się przede wszystkim z baraniny, jagnięciny i kurczaka. Mięso jest gotowane z typowymi indyjskimi przyprawami, których nie dostaniemy w polskich sklepach. Koniecznie trzeba spróbować lal maas - baraniny gotowanej w ziołach i przyprawach, zalewanej sosem sporządzonym z pomidorów, cebuli, czosnku i imbiru. Dla osób nie jedzących mięsa Spice India proponuje cały zestaw dań wegetariańskich, jak na przykład paneer - indyjski biały ser robiony, który, co ciekawe, robiony jest przez kucharzy każdego dnia. Na deser goście restauracji, jak prawdziwi Radżastanie, mogą zajadać się znakomitym ras malai - słodkimi kulkami o intensywnym, kardamonowym aromacie w budyniu posypanym orzeszkami pistacjowymi. - Specjalnością Spice India są dania przygotowywane w tradycyjnym glinianym piecu tandoor. Delikatnie aromatyzowane poprzez połączenie unikalnych marynat, a następnie powoli pieczone zachowują swój niepowtarzalny aromat i smak - mówi Ajay Sharma.

Przykładowe danie z Radżastanu
Składniki: duży filet z kurczaka, filiżanka cebuli startej na tarce, 2 łyżki utartego świeżego imbiru, 2 łyżki świeżego startego czosnku, łyżeczka szafranu lub 3 łyżeczki kurkumy, 5 łyżek pasty z orzeszków ziemnych, filiżanka zsiadłego mleka lub gęstego jogurtu, 2 liście laurowe, najlepiej drobno zmielone, łyżeczka mielonych goździków, łyżeczka kardamonu, pół filiżanki oleju, filiżanka gęstej śmietany, łyżka garam masali, pieprz, sol i chilli.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Spice India restauracja Wrocław lokal Indie w środku Wrocławia Radżastan dania indyjska kuchnia indyjskie Ajay Sharma




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję