Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Poszukiwany pilot 05.06-07.06
- Przewodnik Kulinarny w Warszawie
- Specjalista ds. Turystyki Jaworzno
- Specjalista ds turystyki
- Wychowawca kolonijny + ratownik
- Specjalista ds. rezerwacji hotelowych
- Pilot - Wiedeń 03-05.2024r.
- pilotaż Wiedeń - Kras Morawski
- Kraków- specjalista d/s turystyki 1/2 etatu
- Specjalista ds. Turystyki - Warszawa
Podczas Festiwalu Pierogów w Krakowie zjedzono ponad 50 tys. pierogów
W miniony weekend w Krakowie na Placu Szczepańskim odbył się V Festiwal Pierogów, podczas którego skonsumowano ponad 50 tys. pierogów.
Najlepsze pierogi zostały nagrodzone statuetką Św. Jacka z Pierogami i Kazimierza Wielkiego.
Profesjonalne jury przechodnią statuetkę Św. Jacka z Pierogami przyznało pierogom ze szpinakiem, przygotowanym przez restaurację "Polskie smaki". Uznanie jury zdobyły też pierogi z kaszą i wędzonką oferowane przez restaurację "Bohema". Na wyróżnienie zasłużyły także pierogi z jabłkiem w płatkach róż, serwowane przez "Królestwo Pierożka". Pierogi z jabłkiem w płatkach róż zdobyły także uznanie publiczności i zostały uhonorowane przechodnią statuetką Kazimierza Wielkiego.
Tegoroczna edycja imprezy połączona jest z obchodami 750. rocznicy śmierci św. Jacka - patrona Zakonu Dominikanów. Dlatego w Krakowie do 15 sierpnia potrwa także "Jarmark św. Jacka". Organizatorami festiwalu jest Krakowskie Biuro Festiwalowe i zakon OO. Dominikanów.
Festiwal Pierogów cieszy się ogromną popularnością. Do skosztowanie pierogów ustawiały się ogromne kolejki. W sobotę rozdano 30 tys. pierogów, prawdopodobnie nie mniej zjedzono także w niedzielę, ale dokładnych danych jeszcze nie ma - mówi Magdalena Łukasik z Krakowskiego Biura Festiwalowego. W programie imprezy były także kiermasze, pokazy lepienia pierogów i występy artystyczne. Można było także zwiedzić klasztor dominikanów i wysłuchać nieszporów gregoriańskich. Przesłaniem festiwalu jest promocja walorów kuchni staropolskiej a także nawiązanie do jednej z najstarszych polskich tradycji kulinarnych.
Według legendy św. Jacek, który był kaznodzieją i misjonarzem przygotowywał i rozdawał pierogi biednym ludziom.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział targi, konferencje, workshop:
Nowe Trendy w Turystyce już za
POT uhonorowała Ambasadorów Kongresów
Dział centra informacji i promocji:
Rozpoczyna się kolejna edycja Turystycznych Mistrzostw
Dziwny konkurs na dyrektorów
Polacy na pierwszym miejscu wśród
Wsparcie także turystyki w północno-wschodniej
Turystyka z gorszą obsługą
Dział badania rynku i analizy:
Turystyka z gorszą obsługą
Nocowanie.pl: Zimowy wypoczynek w Polsce przyciąga węgierskich
Starsze aktualności:
Chorwacja chce jeszcze więcej
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych
Czy konsolidator usług hotelowych może rozliczać się wg procedury VAT
W Kielcach powstaną nowe hotele
Promocja Polski z wyobraźnią na targach w Berlinie
Nowe Centrum Informacji Turystycznej w Katowicach
Ponad 2 promile u kierowcy PKS!
Czeki turystyczne zdążą wejść w życie przed latem 2007?
Google Earth umożliwia zwiedzanie Rzymu online
Nowy produkt - wycieczka "Śladami Benedykta XVI"
Sylwester nad morzem coraz modniejszy?
10 lat więzienia za kradzież rolki papieru toaletowego z restauracji
Biuro Turystyki Aktywnej Kompas otrzymało Certyfikat jakości ISO 9001!
W Krakowie znaleziono zwłoki australijskiego turysty
Emirackie linie Etihad w 2007 przewiozły rekordową liczbę pasażerów
Skutki mgły na polskich lotniskach
Baleary: Polski turysta - celem strategicznym!
Katastrofy lotnicze spowodują spadek liczby pasażerów
Starwood przejmuje Societe du Louvre
Wakacje w Grecji z TUI czy Rainbow?