TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Pizza uregulowana

We włoskim dzienniku urzędowym 27 maja opublikowano projekt ustawy normującej... pizzę neapolitańską.


Grubość i zawartość prawdziwej pizzy będzie określało osiem artykułów i sześć podpunktów. Ustawa dokładnie określa, że pizza musi być okrągła, podaje dokładne jej wymiary a także składniki. Klasyczna Margherita musi być wyłożona serem mozzarella "z południowych Apeninów"; do "Margherity extra" należy użyć sera mozzarella z bawolego mleka. Projekt ustawy przewiduje także kontrole w pizzeriach; nie określono na razie sankcji za fałszowanie pizzy.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
ustawa o pizzy pizza neapolitańska kontrole w pizzeriach fałszowanie jakość wielkość haccp city neapolitanska opinie składniki




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję