TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Kelnerzy uciekają z Warszawy do Londynu i Dublina!

Kierownicy kawiarni, restauracji i pubów na Nowym Świecie zgodnie przyznają, że w czasie tegorocznych wakacji bardzo trudno o wykwalifikowanych pracowników. Większość woli wyjechać do Dublina lub Londynu.


Większość doświadczonych kelnerów, barmanów i kucharzy wyjechała do pracy za granicę. Część tylko na wakacje, inni na dłużej. W Warszawie ich zarobki kształtują się od 5 do 8 zł za godzinę, do tego dochodzą premie i napiwki. Paweł Kubiak, menedżer kawiarni Cava, przyznaje, że pensje najlepszych pracowników w ekskluzywnych lokalach wynoszą nawet 3,5 tys. zł. miesięcznie. Natomiast w Anglii lub Irlandii ich pensja może być nawet trzy razy wyższa.

Anna Turkiewicz została w kawiarni Coffee Heaven miedzy innymi dlatego, że po trzech miesiącach awansowała na kierownika zmiany. Przyznaje - Niektórzy chcą wyjechać choć na dwa, trzy tygodnie. To i tak im się opłaca.

Monika Karolak, kierownik restauracji Sense, znajdującej się w pobliżu ronda de Gaulle'a wyznała - Największy problem mamy z kucharzami. Przychodzą niedoświadczeni i tylko na wakacje. W październiku znów mamy więc braki.

Anna Niska, kierownik kawiarni Mercers poinformowała - U nas bywa tak, że bariści, czyli osoby, które parzą kawę i obsługują klientów w kawiarniach wyjeżdżają na początku lipca, ale po wakacjach do nas wracają. Tak się z nimi umawiamy i wielu z góry rezerwuje sobie u nas miejsce pracy.

W większości kawiarni 95% obsługi stanowią ludzie młodzi, często z różnych stron Polski. Narzekają, że z pensji i napiwków ciężko im się w Warszawie utrzymać.

Paweł Kubiak uważa - Wierzę, że wielu menedżerów zapłaciłoby o wiele więcej swoim pracownikom, gdyby sami płacili np. mniejszy czynsz. Zabijają nas koszty. Dodaje też, że szkolenie niedoświadczonej załogi trwa pół roku. - Na naukę nowych pracowników wydajemy około 2,5 tys. zł, a później znikają. Robimy więc wszystko, żeby ich zatrzymać, podpisujemy umowy na czas nieokreślony. W roku szkolnym trzymają ich tutaj studia zaoczne, w wakacje jest najgorzej.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)



Tagi:
kelnerzy barmani kucharze Nowy Świat Warszawa Dublin Londyn Paweł Kubiak Cava Coffee Heaven Sense Monika Karolak Anna Niska Mercers restauracja kawiarnia pub zagranica praca brak do pracy w z Warszawy do Londynu Dublina zarobki


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję