TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Nie będzie Mistrzostw Świata w Zakopanem

Zakopane starało się o organizację Mistrzostw Świata w narciarskich konkurencjach klasycznych w 2015 roku. Jednak jego kandydatura odpadła w drugiej turze głosowania.


Była to trzecia nieudana próba ubiegania się o Mistrzostwa. Na samym zjeździe FIS obecni starosta tatrzański Andrzej Gąsienica-Makowski, jak i zastępca burmistrza Zakopanego Jan Gąsienica-Walczak optowali za ponownym startowaniem Zakopanego do organizacji kolejnych imprez.

Na kongres FIS do Turcji wyjechała ponad 30-osobowa delegacja z Zakopanego. Kandydaturę Zakopanego w Turcji wpierali m.in. Justyna Kowalczyk i Adam Małysz. Teraz Zakopane przegrało z Falun (8 głosów w 3-ciej turze głosowania, na 3 głosy na Zakopane w 2-giej turze). Poprzednio Zakopane w staraniach na 2011 rok przegrało z Oslo, a na 2013 rok przegrało z włoskim Val di Fiemme.

Być może oferta Zakopanego powinna zostać poprawiona w zakresie biegów narciarskich, ale równie prawdopodobne wydają się być zastrzeżenia co do naszej infrastruktury transportowej. Być może nikt tego nie powie wprost, ale słabe możliwości dojazdu mogą z góry dyskwalifikować dane miejsce w oczach większości działaczy.

Również odzywają się głosy, że FIS to klub wzajemnej adoracji i miejsca imprez rozdzielane są głównie między najbardziej zainteresowanych. Niestety wobec oferty z odczuwalnymi mankamentami trudno jednoznacznie uznać taką tezę.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Mistrzostwa Świata w Zakopanem w narciarstwie klasycznym alpejskim Oslo Val di Fiemme Falun




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję