Subskrypcja
Subskrypcja



Szukaj
Szukaj





Konkurs na Knajpę Roku 2009 rozstrzygnięty. Zwycięzca został lokal R20

Laureatem został lokal R20, tak zadecydowało jury. Natomiast czytelnicy za najlepszą knajpę uznali "Sushi Zushi".


Lokal R20 wzorowany jest na francuskie bistro i jak powiedziała jedna z jego współwłaścicielek Karolina Benoit -" Ta restauracja to nasza duma i pasja. Wynik setek rozmów, które z Moniką Pęcikiewicz (druga współwłaścicielka) przeprowadziłyśmy o jedzeniu. Dużo ze sobą przebywamy, razem pracujemy w teatrze, a jeśli chodzi o jedzenie - mamy mnóstwo przepisów, książek i pełno na ten temat pomysłów. Bardzo się z tego wyróżnienia cieszymy". Według jednego z jurorów Edwarda Dwurnika lokal R20 to otwarte, zbliżające ludzi wnętrze: "Bardzo przypomina mi paryskie Chez Lipp z Boulevard Saint Germain des Pres. A jego niezwykłe menu to wzór dla innych restauracji". Inni członkowie jury chwalili kuchnię, zwłaszcza suflet czekoladowy, czy medalion wołowy z bakłażanem. Jedna z czytelniczek "Gazety Wyborczej" Alina Romanowska podsumował lokal następującymi słowami: "Francuski łącznik... z dobrym smakiem!"

W jury konkursu zasiadali: Aga Zaryan, Maria Seweryn, Edward Dwurnik i Robert Więckiewicz. Mieli oni dokonać wyboru pomiędzy: restauracją Biały Domek( wyróżnioną za polską kuchnię w klimacie Lucyny Ćwierczakiewiczowej), Buffo(za dobrą formę popularnego lokalu z fantazyjną, otwartą na inspiracje polską kuchnią), Enoteką Polską (za formę polskiej winiarni z włoskim jedzeniem), Sushi Zushi i R20.

Według czytelników najlepszą Knajpą Roku 2009 jest Sushi Zushi, która dostała ponad 60 proc. głosów. Docenione zostało twórcze podejście do tradycji i jakość lokalu. Jedno z uzasadnień było następujące: " Za to, że sushi to nie tylko surowa ryba, ale znacznie więcej oraz za to, że smaki mogą przekraczać kontynenty"(Maja Zielonka). "Najlepszy tatar z tuńczyka, świetny w smaku kawior z łososia, pyszny ostry sos do sashimi salad" podkreślała Klaudia Gawryszewska. Przewodniczący jury Maciej Nowak zwrócił uwagę na twórczy stosunek do tradycji sushi, młodzieńczość i za odważny pomysł zwołania najlepszych itame Warszawy.

Seweryn Blumsztajn, redaktor naczelny "Gazety Stołecznej" stwierdził podczas rozdania nagród, że Warszawa z tyloma restauracjami jest w pełni europejskim miastem.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)



Tagi:


Komentarze:

Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Szczegóły w regulaminie.
OK, zamknij