TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Unijny certyfikat: fasola korczyńska i miód kurpiowski

Na unijną listę trafiły dwa kolejne polskie produkty regionalne - fasola korczyńska i miód kurpiowski.


Decyzje o objęciu unijnym "chronionym oznaczeniem geograficznym" tych produktów zostały opublikowane w Dzienniku Urzędowym UE z datą 12 lipca.

Nazwy tych produktów są zastrzeżone teraz w całej Wspólnocie.

"Fasola Korczyńska" sadzona od kilkudziesięciu lat w okolicach Nowego Korczyna fasola odmiany Piękny Jaś. Może być wytwarzana na obszarze pięciu gmin: Nowy Korczyn, Wiślica, Opatowiec, Solec Zdrój, Pacanów.

"Miód Kurpiowski" pochodzi z Kurpiowszczyzny, z terenów położonych wzdłuż rzek - Narwi i Bugu oraz ich dopływów. Charakterystyczną jego cechą jest niska zawartość wody oraz HMF-u, co odróżnia go od innych miodów. Ma słodkawy, korzenny aromat. Tradycje pszczelarstwa na Kurpiach sięgają XV wieku.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Unijny certyfikat fasola korczyńska miód kurpiowski produkty regionalne chroniony produkt regionalny UE lista




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję