TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Krakowski półfinał "Małopolskiego Festiwalu Smaku"

W najbliższy weekend (12 - 13 czerwca) odbędzie się krakowski półfinał "Małopolskiego Festiwalu Smaku", połączony ze "Świętem Chleba". Podczas kiermaszu na Placu Wolnica publiczność drogą głosowania wybierze najlepsze produkty regionalne. Będzie można także zagłosować na najsmaczniejszy chleb. Wszyscy zwycięzcy krakowskiego półfinału wezmą udział w Wielkim Finale "Małopolskiego Festiwalu Smaku", który odbędzie się w Krakowie w ostatni weekend sierpnia.


Organizatorem festiwalu jest Województwo Małopolskie. - "Małopolski Festiwal Smaku" jest największym wydarzeniem kulinarnym nie tylko w Małopolsce, ale także w całym kraju. Organizacja tego typu imprez na stałe wpisała się w kalendarz działań podejmowanych przez Województwo Małopolskie. Bezpośrednim celem konkursu jest uhonorowanie najlepszych producentów żywności regionu. Pośrednio impreza ta jest również atrakcją turystyczną, która pozwala turystom zapoznać się z dziedzictwem kulinarnym Małopolski. Nie tylko bowiem wrażenia estetyczne przyciągają w dany region, ale także niepowtarzalne smaki i zapachy. Idealnym przykładem jest ubiegłoroczny finał na Placu Wolnica, w którym udział wzięło prawie 50 tysięcy osób, co jest liczbą wręcz niewyobrażalną i świadczy o ogromnym zapotrzebowaniu na tego typu imprezy - podkreśla Leszek Zegzda, wicemarszałek Województwa Małopolskiego.

W ramach "Małopolskiego Festiwalu Smaku" odbywa się sześć półfinałów w największych miastach Małopolski. W tym roku zorganizowano już półfinał w Oświęcimiu (6 czerwca). Kolejne półfinały odbędą się w: Krakowie (12-13 czerwca), Tarnowie (27 czerwca), Nowym Sączu (4 lipca), Nowym Targu (11 lipca) oraz Miechowie (18 lipca). Wielki Finał zaplanowano na 28 i 29 sierpnia na krakowskim Placu Wolnica.

Produkty rywalizują w czterech kategoriach konkursowych: "Ekologiczne przysmaki" (przetwory i potrawy zawierające produkty wytworzone w miejscach podlegających certyfikacji na zgodność z zasadami rolnictwa ekologicznego), "Tradycyjne specjały" (wytworzone na bazie produktów z listy produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa), "Smakołyki z legendą" (inne produkty, których wytwórcy przedstawią ciekawą historię związaną z ich wytwarzaniem) oraz "Jak u mamy" (przetwory i potrawy regionalne prezentowane m.in. przez koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne oraz osoby fizyczne).

Podczas kiermaszów półfinałowych publiczność drogą głosowania wybiera po jednym zwycięzcy w każdej kategorii. Dodatkowo, specjalna komisja konkursowa na każdym z półfinałów wybiera najlepsze produkty i przyznaje Grand Prix oraz drugie i trzecie miejsce w ramach konkursu dodatkowego, który odbywa się pod hasłem "Małopolski Smak". Wszyscy laureaci półfinałów biorą udział w Wielkim Finale, który odbędzie się na krakowskim Placu Wolnica.

W ubiegłorocznej, piątej edycji tego konkursu zwycięzcami zostały m.in. wędlina "zadek po pańsku", miód wielokwiatowy leśny oraz wędzonka z Jabłonki.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Krakowski półfinał Małopolskiego Festiwalu Smaku połączony ze Świętem Chleba na Placu Wolnica w czterech kategoriach konkursowych




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję