Najlepsze śródziemnomorskie smaki na EuroGastro 2011
Polscy kucharze będą prezentować swoje mistrzowskie umiejętności w konkursie kulinarnym podczas VI Festiwalu Kuchni Greckiej. Weźmie w nim udział 12 osób, które przygotowywać będą dania z wykorzystaniem greckich produktów. Ich oceny dokona jury degustacyjne, w składzie którego zasiądą słynni szefowie kuchni z Polski i zagranicy.
Pomysłodawcą festiwalu jest Theofilos Vafidis, znany mistrz i doradca kulinarny. Śródziemnomorskie przysmaki w wykonaniu mistrzów kulinarnych oraz zmagania konkursowe kucharzy będą atrakcją pierwszego dnia XV Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro, które odbędą się w dniach 23-25 marca 2011 r. w Warszawie.
- Celem Festiwalu jest rozpowszechnianie w Polsce tradycyjnej kuchni greckiej wraz z oryginalnymi recepturami i produktami tego regionu. Jest to doskonała okazja, by zapoznać się z tajnikami kuchni greckiej i wymienić doświadczeniami, a w przyszłości wykorzystać zdobyte informacje przygotowując przysmaki Hellady na polskim stole. Dzięki organizowanemu konkursowi uczestnicy Festiwalu będą mogli odkryć nowe talenty branży gastronomicznej, śledząc na żywo zmagania kucharzy, którzy pod fachowym okiem ekspertów zaprezentują swój kunszt kulinarny. Dla nas jest to tym bardziej cenne, gdyż te wszystkie możliwości możemy zaproponować zwiedzającym właśnie podczas targów EuroGastro - mówi Grzegorz Sendor, szef projektu EuroGastro.
Zwycięski talent
W konkursie mogą wziąć udział kucharze, którzy pracują w restauracjach oraz lokalach przyhotelowych w Polsce lub za granicą niezależnie od stopnia zajmowanego stanowiska. Zwycięzcę wybiorą członkowie jury oceniając smak, aromat, wygląd dań i odpowiedni dobór składników. Wynik konkursu zostanie ogłoszony na zakończenie Festiwalu. Laureat będzie mógł zaprezentować swoje umiejętności w konkursie Kulinarny Puchar Polski 2011. Weźmie również udział w Finałowym Konkursie Kulinarnym Szef Roku 2013, organizowanym przez Fundację Klubu Szefów Kuchni.
Moc wrażeń
Na uczestników Festiwalu czekać będzie wiele dodatkowych atrakcji. Podczas konkursu kulinarnego odbędzie się również III Polski Festiwal Carvingu, który przedstawi sztukę dekorowania potraw i stołów przy pomocy rzeźbionych z finezją owoców i warzyw. Natomiast sam Theofilos Vafidis, prezentując oryginalne produkty importowane z Grecji, przygotuje degustację smakowitych przekąsek.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział targi, konferencje, workshop:
Nowe Trendy w Turystyce już za
POT uhonorowała Ambasadorów Kongresów
Starsze aktualności:
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych
Czy konsolidator usług hotelowych może rozliczać się wg procedury VAT
Wyspy Wolin i Uznam lepiej połączone z resztą
Kraków wprowadza ograniczenia sprzedaży
1/5 Polaków nie ubezpiecza się przy
Kielce: dzwonnica katedralna będzie wykorzystana jako atrakcja turystyczna
Połączenia transatlantyckie pod lupą Komisji Europejskiej
Polska nie spełnia warunków umożliwiających zniesienie wiz do USA
Akcje grupy Kościuszko Polskie Jadło SA trafią na giełdę jeszcze w 2007 roku?
Polski autokar nie wpuszczony do Niemiec
Zmieni się limit dobowego czasu pracy kierowców?
Rzeczpospolita podsumowała ranking biur podróży
Kraków: Parada Smoków w tę sobotę
Czechy: prezentacja polskich uzdrowisk w Pradze
Grupa Air France KLM: informacje dla pasażerów
Konkurs dla rodzin "Zima na wesoło"
Atrakcje turystyczne Tarnowa urzekły dziennikarzy
Sieci restauracji fast food nie dadzą się kryzysowi
MyTravel sprzedał amerykański dział
Co będzie dalej z uzdrowiskiem w Busku-Zdroju?
Wyjazd na wakacje do zakopanego