TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Obwarzanek krakowski wkrótce na unijnej liście?

W Dzienniku Urzędowym UE ukazało się już rozporządzenie dotyczące wniosku o rejestrację obwarzanka krakowskiego jako produktu regionalnego. Jeśli w ciągu 6 miesięcy państwa członkowskie nie zgłoszą zastrzeżeń obwarzanek krakowski będzie pod unijną ochroną.


Wniosek zgłosiła grupa piekarzy działających przy Jurajskiej Izbie Gospodarczej. Piekarze napisali, że nazwa obwarzanek krakowski jest używana dla określenia obwarzanka produkowanego w Krakowie i najbliższej okolicy. Jego nazwa wywodzi się od sposobu produkcji - obwarzania, czyli obgotowywania ciasta w podgrzanej wodzie.

Gdy obwarzanek trafi już na listę unijną będzie mógł być wypiekany tylko na terenie Krakowa oraz powiatu krakowskiego i wielickiego.

Produkty regionalne to produkty wytwarzane tylko w niektórych regionach Unii. Ich nazwa i specyficzne metody wytwarzania są prawnie chronione. Do tej pory KE zarejestrowała takie małopolskie produkty jak: bryndza podhalańska, redykołka, oscypek.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
obwarzanek krakowski na unijnej liście produkt regionalny pod unijną ochroną UE piekarze Kraków obwarzanki bryndza podhalańska redykołka oscypek




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję