Gazeta Wyborcza wybiera najlepszą warszawską restaurację

Już po raz drugi organizowany jest konkurs na najlepszą warszawską restaurację roku. Jednym z nominowanych lokali jest Izumisushi z ul. Mokotowskiej 17.


Restauracja ta słynie z wyśmienitego sushi. Jej specjalnością są kreatywne kompozycje wykonywane z mnóstwa oryginalnych egzotycznych produktów niedostępnych gdzie indziej. Szef kuchni pan Oo, itamae Izumi, przy pomocy lutlampy przypala grudki ryżu wrzucane do zupy, opieka kawałki węgorza, którego z kolei kręgosłup zamienia w aromatyczny sos.

Poza klasycznym sushi można tu również skosztować nigiri z kożuszkiem z mleka sojowego, nigiri ze sfermentowaną pastą sojową, nigiri z dziwnymi dalekomorskimi szarymi krewetkami czy sashimi dla debiutantów.

W Izumi można również spróbować płatków tuńczyka i łososia w intensywnej marynacie. A także wypróbować specjałów japońskiej kuchni: ochazuke, czyli zupa z zielonej herbaty, z przypieczonym ryżem, kwaśno-wytrawną śliwką i chrupkimi warzywami, kurczak teriyaki czy węgorz na miseczce ryżu.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)



Tagi:




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję