Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista d/s turystyki biuro franchisingowe...
- Szkolenie "Dostępność usług...
- Biuro podróży zatrudni Specjalistkę do spraw...
- Pilot wycieczek na Zakynthos
- pilot/tłumacz j. francuskiego
- Poszukuję pilotów na wyjazdy krajowe/zagraniczne
- Specjalista ds Turystyki Jaworzno
- Specjalista ds. turystyki, GH Sarni Stok
- Specjalista ds turystyki
- poszukiwany przewodnik po Pradze 28.05
W gastronomii "na czarno"
Od lat gastronomia to jeden z sektorów o największym zatrudnieniu w szarej strefie. Pracujących "na czarno" przybywa zwłaszcza w sezonie letnim.
Jak pokazuje badanie firmy Sedlak & Sedlak przeprowadzone wśród pracowników gastronomii w jednym z miast Polski - prawie 35% zatrudnionych w tej branży pracuje nielegalnie. Chodzi zwłaszcza o pracowników sezonowych. Są oni zatrudniani na krótki okres, jest duża rotacja i m.in. to powoduje, że praca taka jest nierejestrowania. Nie wynika to tylko z zachowania pracodawców, ponad połowa zatrudnionych na takich warunkach jest zadowolona z braku umowy. Większość pracowników gastronomii stanowią studenci, dla których jest to praca dorywcza.
Z badania wynika, również, że przed podjęciem nowej pracy ponad 80% kandydatów weryfikuje uczciwość przyszłego pracodawcy wśród znajomych, innych pracowników lub przez Internet. Z badania wynika, że praca bez umowy w gastronomii wcale nie gwarantuje wyższych dochodów.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Szara strefa w gastronomii
[2011-02-09 11:29 79.184.18.*]
Niestety mało ludzi o tym wie, że z finansowego punktu widzenia NIE opłaca się pracodawcy zatrudniać ludzi na czarno. Każdy może się sam o tym przekonać pobierając bezpłatny raport na ten temat z tej strony: http://www.raporty-biznesowe.pl/
Bogusław Kucharczyk odpowiedz »Szara strefa w gastronomii
[2011-02-10 10:56 83.238.170.*]
Nie sposób zatrudnić, zgodnie z naszym socjalistycznym kodeksem pracy, kogoś na zmywak czy do pomocy w kuchni na kilka godzin rano i kilka wieczorem, i tylko w te dni, gdy trzeba. Nie da się legalnie, bez kombinowania przy grafiku, zatrudnić kogoś tak, jak jest to powszechne w krajach z normalnie działającą gastronomią: praca od 8 do 24 i dwa dni wolnego (w sumie 10 dni w miesiącu). Jakoś w Anglii czy Irlandii taki system nikomu nie przeszkadza... Itd, itp... odpowiedz »
Dział gastronomia:
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
NIK: Działalność człowieka zagraża Półwyspowi
Zachodniopomorscy przedsiębiorcy zadowoleni z ferii
Dział dla turystów:
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Turyści zastosowali się do instrukcji touroperatora, ale nie zostali wpuszczeni na
Starsze aktualności:
Nowe osoby w Polskich Hotelach
Itaka wdraża nową stronę i
Linie KLM będą walczyć z
Czesi chętniej przyjeżdżają do
Przewoźnicy: przepisy dotyczące slotów na lotniskach muszą być
Turystyka rośnie, ale nie
Nabór do konkursu na Najlepszy Produkt
Podsumowanie MEETINGS WEEK Poland
Ukraińskie stowarzyszenie touroperatorów przyjęte do
Koszalin: wyłudzał usługi gastronomiczne i hotelarskie
Hiszpania po raz pierwszy od 13 lat zanotowała spadek liczby turystów
Orbis liczy na dwucyfrowy wzrost przychodów w 2007 roku
10 kurortów na wiosenny wypad na narty
164 mln dla polskich przygranicznych regionów!
Konin: otwarto pierwszą w Polsce restaurację United Chicken
Samorządy przejmą PKP Przewozy Regionalne
Co roku w Grecji wypoczywa 250 tys. Polaków
Poród na pokładzie samolotu Brussels Airlines
Pociągiem z Krakowa do Katowic w 40 minut
Nowe samoloty Boeinga i Airbusa
Do Polski przyjechało już 6,7 mln turystów!
Nowe zniżki dla turystów z Warszawską Kartą Turysty
Gdańsk: na miejscu CEFARM-u powstanie hotel Qubus
Czeladź: otwarto czterogwiazdkowy hotel
Cypryjski rynek otwarty dla polskich przewoźników