TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Wina Morawskie na targach ENOEXPO w Krakowie

W dniach 23-25 listopada 2006 roku w Krakowie odbędą się Targi Wina ENOEXPO, na których zaprezentuje się silna obsada 14 firm winiarskich z Moraw.


Morawy są winiarskim regionem Czech. Stanowią 98% powierzchni wszystkich winnic tego kraju, gospodarując na 18,511 hektarach.

Do najbardziej znanych białych win morawskich należą: Müller Thurgau, Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský i Ryzlink rýnský, Rulandské bílé i Sauvignon czy Chardonay. Do czerwonych natomiast: Svatovavřinecké, Zweigeltrebe. Znawcy docenili również nowe odmiany win tego regionu tj. czerwone Cabernet Moravia, białe Aurelius, Pálava lub Moravský Muškát. Interesujące są również wina specjalne np. lodowe lub słomowe.
Wina morawskie charakteryzują się różnorodnością odmian (jest ich 40). Wyróżnia je ciekawy bukiet smakowy oraz zawartość substancji ekstraktywnych. Zdobywające ostatnio popularność wina czerwone są delikatne i aksamitne o owocowo-korzennym zapachu idealnie dojrzałych winogron.

Winnice na Morawach uprawiano już w III wieku naszej ery. W średniowieczu zaczęto doceniać ich walory przez co stały się znane i lubiane. W ostatnich latach ich jakość znacznie się poprawiła dzięki czemu zaliczono je do najlepszych win Europy Środkowej. Morawscy winiarze podkreślają jak ważną rolę w ich produkcji odgrywa czyste środowisko oraz tradycja połączona z nowoczesną technologią.

Więcej informacji na temat win morawskich można uzyskać na stronie internetowej www.wineofczechrepublic.cz




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)



Tagi:
wina morawskie wina z Moraw Morawy na Morawach winiarze firmy winiarskie producenci win Targi Wina ENOEXPO w Krakowie winiarski region winnice białe wina:Müller Thurgau Veltlínské zelené Ryzlink vlašský i Ryzlink rýnský Rulandské bílé Sauvignon Chardonay czerwone wina:Svatovavřinecké Zweigeltrebe wina lodowe słomowe odmiany win bukiet smaku substancji ekstraktywnych owocowo-korzenny zapach winogron w III wieku win Europy Środkowej morawscy winiarze tradycja nowoczesne technologie produkcji




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję