TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Kawior z Morza Kaspijskiego podrożeje?

- Zgodnie z Konwencją Waszyngtońską o międzynarodowym handlu zagrożonymi gatunkami dzikich zwierząt i roślin (CITES) w roku 2007 kwota eksportowa kawioru z Morza Kaspijskiego wyniesie 22 tony - poinformowało Rosyjskie Ministerstwo Rolnictwa. Dla restauratorów oznacza to jedno - kawioru będzie mniej, może stać się więc droższy.


- Wyspecjalizowana agenda ONZ ustanowiła kwotę eksportową na rosyjski kawior z Morza Kaspijskiego na 22 tony; kwoty dla rosyjskiego Dalekiego Wschodu są jeszcze dyskutowane - powiedział przedstawiciel rosyjskiej służby nadzoru weterynaryjnego i fitosanitarnego Aleksiej Aleksiejenko.

W roku 2006 zgodnie z Konwencją Waszynktońską o międzynarodowym handlu dzikimi zwierzętami i roślinami gatunków zagrożonych wyginięciem (CITES), nie wyznaczono kwot eksportowych a kawior z Morza Kaspijskiego. Celem tego była ochrona ryb, z których jest on pozyskiwany. Zezwolenie takie jedynie uzyskał Iran, na eksport ikry ryb z jego wód.

Prze kłusownictwo i nielegalną sprzedaż, Rosja straciła pozycję na rynku kawioru. - Nielegalna sprzedaż rosyjskiego kawioru sięga 1200 ton rocznie, a tylko 10 ton trafia do oficjalnej sprzedaży- informował pod koniec 2005 roku rosyjski minister rolnictwa Aleksiej Gordiejew.

Aż 90% kawioru na świecie pochodzi z Morza Kaspijskiego.

Na rok 2007 Sekretariat Konwencji Waszyngtońskiej podjął decyzję o obniżeniu kwoty eksportu kawioru o 15% w porównaniu z rokiem 2005. Obniżeniu nie uległy kwoty na bieługi i najmniejszej ryby jesiotrowatej - sterleta (czeczugi).

Najdroższy kawior kosztuje 1800 euro za 250 g.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
kawior Rosja eksport kawioru ONZ Morze Kaspijskie Aleksiej Aleksiejenko Konwencja Wasztynktońska ikry ryb kłusownictwo Sekretariat Konwencji Waszyngtońskiej bieługi sterleta rosyjski najdroższy sprzedam w z morza kaspijskiego ryby




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję