TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Przewodnik Michelin - to już setne wydanie!

W poniedziałek ukazało się we Francji setne wydanie popularnego czerwonego przewodnika po restauracjach oraz hotelach Michelin. Z okazji tego okrągłego jubileuszu zostały zorganizowane w tym kraju różnego rodzaju imprezy kulinarne, takie jak np. "Miesiąc Wyśmienitej Kuchni". Francuski przewodnik Michelin, w czasie swojej ponad stuletniej historii, z niepozornej czerwonej książeczki stał się wręcz wyrocznią w sprawach kulinarnych. Na umieszczony w nim ranking, co roku czekają z niepewnością najwięksi szefowie kuchni we Francji oraz na całym świecie. Werdykt przewodnika, liczba przyznanych przez niego gwiazdek, często decyduje o istnieniu wielu restauratorów.


Szef kuchni, którego restaurację Michelin odznaczył najwyższą oceną tzn. trzema gwiazdkami, stał się we Francji medialną gwiazdą, prawie równą słynnym aktorom czy sportowcom.

Tego roku do elitarnego grona 25 "trójgwiazdkowych" restauracji dołączył również paryski "Bristol", który gościł wiele znanych osobistości, w tym także Tony'ego Blaira, Clinta Eastwooda, oraz - dosyć regularnie - prezydenta Nicolasa Sarkozy'ego.

Do najbardziej ulubionych przysmaków tego ostatniego, należy podobno wymyślny faszerowany makaron z truflami, karczochami oraz kaczą wątróbką, dekorowany parmezanem. W radiu France Info, zadowolony z wyróżnienia 45-letni szef kuchni Eric Frechon, powiedział, że przyznane trzy gwiazdki to nie tylko wielki honor dla niego samego, ale także gwarancja przetrwania ciężkich, kryzysowych czasów dla wyróżnionej restauracji.

Czytelnicy Michelin, od marca do początku kwietnia będą mogli skosztować jubileuszowego menu, które jest przygotowane przez najlepszych kucharzy w 900 restauracjach w całej Francji. Będą mieli także możliwość skorzystania z wycieczek do słynnych francuskich winiarni, a także zapisania się na prestiżowe szkolenia kucharskie oraz dla sommelierów (znawców win).

Specjalną wystawę, która została poświęcona "Guide Michelin" można również oglądać w paryskim Musee d'Orsay. Pierwszy przewodnik stworzyli w roku 1900 bracia - pionierzy motoryzacji, AndrÚ i Edouard Michelin. Chcieli oni pokazać kierowcom, jak łatwe oraz przyjemne może być podróżowanie. W chwili obecnej lokalne wersje przewodników gastronomicznych, hotelarskich oraz turystycznych Michelin są sprzedawane w ponad 90 krajach, w tym również w Polsce.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
przewodnik Michelin Francja restauracje we Francji hotele we Francji setne wydanie przewodnika Michelin Miesiac Wyśmienitej Kuchni ranking Michelin Tony Blair Clin Eastwood Nicolas Sarkozy Bristol France Info jubileuszowe menu znawcy win prestiżowe szkolenia kucharskie Guide Michelin Musee d Orsay AndrÚ i Edouard Michelin




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję