TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Restauratorzy będą karań klientów za nie kończenie podanych dań

Właściciele restauracji w Hongkongu wprowadzają kary finansowe dla osób, które nie skończą podanych im dań. Ma to zapobiec marnotrawieniu jedzenia - pisze dziennik "South China Morning Post".


Zgodnie z nową koncepcją klienci marnujący jedzenie płaciliby 20 dolarów hongkońskich (niecałe 2 euro) za nie skończenie zamówionych potraw.

Na razie jednak restauratorzy obawiają sie, że taki system kar spowoduje utratę klientów.

W Hongkongu w niektórych restauracjach ilość niezjedzonych potraw sięga 1,2 tony dziennie (w 2005 roku 701 ton dziennie w całym mieście). Utylizacja niezjedzonego jedzenia naraża właścicieli lokali na znaczne wydatki związane z transportem odpadów. Część restauracji zakupiło więc specjalne maszyny utylizujące resztki żywnościowe.

Władze Hongkongu rozważają również zbudowanie do końca roku dwóch zakładów utylizacji odpadów żywnościowych, gdyż stanowią one blisko jedną trzecią wszystkich odpadów przemysłowych w mieście.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
kary za niejedzenie restauracja w restauracjach Hongkong pławniowice jezioro jedzenia odpady restauracji z szeleziński do jedzenie utylizacja odpadów dania hong


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję