TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Na wino Świętomarcińskie do Czech

W Czechach największe winobrania odbywają się jesienią.


Degustację młodych win od dawien dawna rozpoczynano w Czechach na św. Marcina. Tak samo jak Francuzi smakują swoje Beaujolais Nouveau, Czesi - od 11 listopada piją swoje młode wino Świętomarcińskie, które charakteryzuje się owocowym smakiem i może zawierać w sobie niewielkie ilości dwutlenku węgla. Smakołyk podaje się z tradycyjnymi, regionalnymi potrawami. Wino czerwone pasuje do pieczonej gęsi z czerwoną oraz białą kapustą, knedlikiem i placuszkami ziemniaczanymi. Do białego oraz różowego, znawcy polecają pieczonego nadziewanego kurczaka.

Czwarty rok z rzędu winiarze z Republiki Czeskiej sprzedają swoje młode wina pod wspólną nazwą "Świętomarcińskie", ze wsparciem marketingowym Funduszu Winiarskiego. Wino Świętomarcińskie można będzie kupić w sklepach oraz winotekach dopiero 11 listopada, kiedy podczas uroczystych imprez Czesi przywitają nowy rocznik wina.

W tym roku na rynek trafi ponad 800 tysięcy butelek. Wino Świętomarcińskie produkowane jest z wczesnych odmian winorośli. Białe wina są przygotowywane z odmian Müller Thurgau Veltlínské, czerwone wczesne, różowe oraz czerwone z odmian Modrý Portugal i Svatovavřinecké. Wina sprzedawane pod marką Świętomarcińskich, muszą zostać ocenione przez niezależnych degustatorów i spełnić wymagane warunki.

Młode wina będą sprzedawane do świąt Bożego Narodzenia. Degustacji młodych odmian tego alkoholu towarzyszą zwykle imprezy folklorystyczne:

Karlsztejn (w okolicach Pragi) - 11. 11. 2009 - restauracja U Janů, degustacja win Świętomarcińskich oraz tradycyjnych przysmaków, przy akompaniamencie muzyki cymbałowej. Uroczyste otwarcie butelek - o godzinie 11.11.

Cejkovice (Morawy Południowe) - od 11 do 15.11.2009 degustacja i możliwość zakupu butelek od najliczniejszej grupy producentów win Świętomarcińskich.

Imprezy będą się odbywać: na dziedzińcu twierdzy templariuszy, w restauracji winiarskiej Zlatý kopeček, w restauracji Hotelu Zamek oraz winiarni Rycerzy Zakonu Templariuszy.
Restauracje cejkovickie zaoferują gościom wina oraz menu Świętomarcińskie przez cały tydzień, do 15 listopada.

Uherske Hradiste (Morawy Południowe) - 11.11.2009 - chrzest win Świętomarcińskich.

Breclav, Lednice, Valtice (Morawy Południowe) - 11.11.2009 o godz. 11.00 we wszystkich czterech winotekach Moravský sommelier® odbędzie się degustacja oraz sprzedaż win Świętomarcińskich., które zostaną wybrane przez trzykrotnego mistrza sommelierów Republiki Czeskiej pana Libora Nazarcuka. Wśród dwudziestu młodych morawskich win nie zabraknie trzech wariantów Świętomarcińskiego (białego, różowego oraz czerwonego).

Brno, Blansko (Morawy Południowe) - od 11 do 13.11.2009 - degustacja win Świętomarcińskich we wszystkich winotekach Transvin.

Mikulov (Morawy Południowe) - od 11 do 15.11. - restauracja Hotelu Zameczek w Mikulovie. Goście zostaną poczęstowani pieczoną gęsią z czerwoną i białą kapustą, bułczanymi oraz wiedeńskimi knedlikami, a także innymi specjałami, wspaniale komponującymi się z młodym winem.

Na program kulturalny oraz świętomarcińską kaczkę w zestawieniu z młodym winem zaprasza 13.11. zamek w Mikulovie.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
wino Świętomarcińskie Czechy Morawy młode wina św. Marcina Beaujolais Nouveau Müller Thurgau Veltlínské Modrý Portugal Svatovavřinecké Karlsztejn Cejkovice Hotel Zamek Rycerze Zakonu Templariuszy Zlatý kopeček Uherske Hradiste Brno Blansko Libora Nazarcuka Mikulov Hotelu Zameczek w Mikulovie




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję