TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Hotele i restauracje świecą pustkami?

Hotele i restauracje świecą pustkami - gości w nich wprawdzie nie brakuje, ale w obiektach nie ma kto pracować. Polacy, którzy mogliby w nich pracować są za granicą, albo pracują na czarno w Polsce.


Hotelarze i restauratorzy alarmują: brakuje osób do pracy. Jest to bardzo niepokojący fakt, zwłaszcza, iż w Polsce stopa bezrobocia sięga 17 %. Jednak fakty są nieubłagane - już teraz problemy ze znalezieniem odpowiednich osób do pracy mają właściciele obiektów hotelowych i gastronomicznych. Ze świecą można szukać dobrych recepcjonistek, kelnerów, kucharzy i sprzątaczek.

Problem braku odpowiednich pracowników najlepiej widoczny jest w wakacyjnych kurortach, które podczas sezonu są tłumnie odwiedzane przez turystów z wypchanymi portfelami. W Rowach tuż przed sezonem niemalże na każdej witrynie wisi kartka "Zatrudnię". Ale poszukiwania dają mizerny odzew. Prawdopodobnie więc tego lata w miejscowościach wypoczynkowych będzie znacznie mniej lokali i punktów gastronomicznych, lodziarni i kramów z pamiątkami.

Taka sytuacja jest nie tylko nad morzem - kłopoty z zatrudnieniem dotknęły cały kraj. W Krakowie Bogdan Strużak, menedżer jednej z krakowskich lodziarni pracowników szuka od kilku miesięcy. Bezskutecznie. - Daję 900 zł na rękę za miesiąc. To niemało, ale wszyscy kręcą nosami - mówi. Podobne problemy ma Marzena Szymańska, prowadząca bar z tureckim jedzeniem w nadmorskim Mielnie, która od pięciu tygodni bez powodzenia szuka kelnera. - Jak tak dalej pójdzie, to chyba przekształcimy naszą restaurację w samoobsługową - zastanawia się.

Analogiczna sytuacja jest w innych miastach Polski - w Poznaniu, jak obliczono na podstawie danych z urzędów pracy, robotę od zaraz znalazłoby co najmniej 10 kucharzy. Podobnie w Łodzi, gdzie co trzecia restauracja chętnie przyjmie kelnera. W Warszawie najwięcej pracowników poszukują hotele.

- Kiedyś młodzi ludzie, zwłaszcza studenci, chętnie chwytali się takich zajęć. Teraz nikt nie chce - tłumaczy trend Renata Młynarczyk z Powiatowego Urzędu Pracy w Świnoujściu.

Powody takiej sytuacji zdaniem Gazety Wyborczej są oczywiste. Po pierwsze, zgodnie z wszelakimi statystyki w hotelarstwie i gastronomiii są najniższe w Polsce zarobki. Branże te z pewnością nie przyciągają płacami. W jednej z gdańskich sieci lokali gastronomicznych można wyciągnąć miesięcznie ok. 800 zł na rękę, w lepszej restauracji w Toruniu 1,2 tys. zł plus napiwki. Sprzątając w jednym z lubelskich hoteli pracownicy zarobią ponad 1000 zł. Po drugie, Polacy zamiast się wysilać i za ciężką pracę dostawać tak mało, wolą po prostu wziąć 500 zł zasiłku. Po trzecie, tajemnicą poliszynela jest też, fakt, iż tysiące osób jest tylko formalnie bezrobotna, gdyż zarabia, pracując na czarno w sektorze usług (w tym również w hotelarstwie i gastronomii). Po czwarte wszyscy pozostali bezrobotni, już wybrali pracę za granicą. Zarabiają znacznie więcej niż w Polsce i dodatkowo szkolą język.

A co na to branża?

Branża turystyczna w tym roku ma znacznie większe problemy ze znalezieniem odpowiednich pracowników. Zwłaszcza, iż najczęściej nie może ich przyciągnąć wyższymi płacami. - Jeśli miałbym więcej płacić, musiałbym podnieść ceny noclegów i potraw w restauracji. Wtedy nikt nie spędzi u mnie nawet weekendu - argumentuje Franciszek Andreskowski, właściciel kempingu w Chałupach.

Część firm ratuje się zatrudniając ludzi ze Wschodu, bo pracownicy Ci są niedrodzy. Ale to nie wystarczy, bo tylko w tym roku Polskę odwiedzi ponad 15 mln turystów z zagranicy. W latach następnych liczba ta będzie ciągle wzrastać, by w 2010 r. osiągnąć prawie 19 mln. - Jeśli rząd nie pomyśli o większych ulgach, szkolnictwie zawodowym czy zmniejszeniu kosztów pracy, zginiemy - obawia się Józef Ratański, prezes Polskiej Izby Turystyki.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
hotele restauacje praca problemy z pracownikami brak pracowników w hotelarstwie gastronomii w kurortach w Krakowie w warszawie nad morzem w Górach zarobki dla kelnera hotelu restauracje recepcjonistka sezonowa kelner recepcjonistki


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję