TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Zakaz handlu kawiorem od stycznia 2007

Od stycznia wprowadzony będzie zakaz handlu kawiorem, który pochodzi od dziko żyjących jesiotrów. Będzie on obowiązywał w Unii Europejskiej, a jego celem jest ratowanie przed wyginięciem tego gatunku ryb.


85% tyle kawioru pochodziło z tego źródła pięć lat temu, tylko 15% z hodowli. Obecnie tylko Iran może sprzedać 44 tony kawioru, przy rocznym zapotrzebowaniu na świecie 250 ton.

Kawior pochodzący od dziko żyjących jesiotrów będzie zastępowany w gastronomii kawiorem z ryb hodowanych.

Ten m.in. produkowany jest we Francji w rejonie Akwitanii. Ze względu na przewagę popytu nad produkcją ceny wzrosły o 10%. Pomocy w hodowli udzielają fachowcy z Iranu i Rosji.

255 euro to cena przysmaku morza z dodatkiem akwitańskiego kawioru w restauracji Chateau d' Ermonville podczas Bożego Narodzenia i na Sylwestra.

W hotelu Ritz jest w spisie kawior bieługa, ale za Sylwestra trzeba zapłacić dwa tysiące euro.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
kawior w restauracji ceny w górę wzrost ceny kawioru zakaz handlu kawiorem UE jesiotry ryby gatunek ryb zagłada Iran Rosja Francja Chateau d Ermonville w rejonie Akwitanii bieługa cena bieluga gastronomia jesiotr 2007 z co to jest


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję