TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Kulinarny Puchar Polski 2009 rozstrzygnięty

Znamy zwycięzcę Kulinarnego Pucharu Polski 2009. Konkurs wygrał Paweł Rozmiarek, kucharz z poznańskiego hotelu HP Park.


Konkurs odbył się przy okazji Międzynarodowych Targów Gastronomii "Gastro Trendy" w Poznaniu. W Kulinarnym Pucharze wystartowali kucharze z hoteli i restauracji z całego kraju.

Były to zmagania dwuosobowych drużyn: szef i pomocnik. Drużyny miały przygotować dwie potrawy: ciepłą przekąskę oraz danie główne. Do dania głównego mogli wykorzystać polędwiczkę z dzika, konfiturę z głogu, świeżą dynię i lubczyk. Podawana na ciepło przekąska składała się z szyjek rakowych z dodatkiem świeżych kurek, szpinaku i skórki z cytryny.

Potrawy oceniało 7-osobowe międzynarodowe jury. Przy ocenie brano pod uwagę: mise en place i czystość, fachowe przygotowanie, sposób przygotowania i prezentacji potrawy, smak potrawy, czas pracy.

Zwycięzca Kulinarnego Pucharu Polski 2009 otrzymał wysoką nagrodę pieniężną i możliwość wyjazdu na szkolenie do prestiżowego Instytutu Paula Bocuse w Lyonie.

Patronat honorowy objął Klub Szefów Kuchni, Europejskie Stowarzyszenie Kucharzy Euro-Toques, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.

Kulinarny Puchar jest oceniany jako najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny w kraju.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Kulinarny Puchar Polski 2009 rozstrzygnięty Paweł Rozmiarek zwycięzca hotel HP Park Gastro Trendy w Poznaniu ciepłą przekąskę danie główne




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję