Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista ds.turystyki - biuro podróży w...
- Sprzedam pensjonat Rabka Zdrój
- B.P. ITAKA w C.H.M1 w Czeladzi zatrudni
- NEKERA - Specjalista Wsparcia Sprzedaży
- Młodszy Specjalista ds. obsługi klienta
- Doradca klienta Biuro Podróży Itaka Kraków M1
- RAINBOW Doradca Klienta
- NEKERA - Flight Specialist
- NEKERA - Product Manager (Warszawa)
- pilot Wiedeń : 31.05-01.06.2024
Rozpoczęto konkurs "Nasze Kulinarne Dziedzictwo"!
Już po raz szósty organizowany jest ogólnopolski konkurs "Nasze Kulinarne Dziedzictwo". Kto w tym roku wygra Perłę 2006?
Regionalne eliminacje odbywają się w wojewódzkich miastach Polski. W śląskim, konkurs miał miejsce już 19 sierpnia, na Jarmarku Produktów Tradycyjnych w Wojewódzkim Parku Kultury i Wypoczynku. Sylwester Kowalski ze Zbrosławic, ubiegłoroczny laureat prestiżowej nagrody na Śląsku, (wygrał Perłę krupniokiem śląskim, która jest potrawą prawnie chronioną przez UE), w tym roku zaserwuje boczek surowy wędzony z boncloka.
Krzysztof Ples zgłosił do konkursu, aż trzy dania, które już w połowie XIX w. podawano w restauracji Austeria w Sławkowie. - Na sławkowian mówiono bobroże, bo kiedyś w każdej zagrodzie hodowany był bóbr, po naszemu bober. Nalewkę strzemieszycką robi według receptury pradziadów. Miód pitny miesza z likierem wiśniowym, co daje bursztynowy kolor, do tego wódka żytnia, bo trunek musi być mocny - wyjaśnił Krzysztof Ples. Natomiast Marian i Jadwiga Dudysowie, którzy w Górkach Małych pod Brenną prowadzą gospodarstwo agroturystyczne Chlebowa chata, powalczą w konkursie tzw. Chlebem Gazdów Góreckich (z dodatkiem ziemniaków, w piecu wypalanym drzewem) i usmażą słoninę (smalec będzie z cebulą i ziołami).
Krupniok śląski, to jedna z dziesięciu potraw, która znalazła się na Liście Produktów Tradycyjnych. Ten unijny znak, gwarantując unikatowość i wysoką jakość, chroni potrawę przed nieuczciwą konkurencją, a także ułatwia promocję. Choć unijne symbole posiadają już buchciki i murzin wielkanocny ze Śląska Cieszyńskiego, to ze wsi Łączka w tym regionie, wplyneło aż pięc zgłoszeń na tegoroczny konkurs. Czy będą to może słynne kapuściochy, krepliki, zawijańce i pasztet z królika?
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Przewodnik Michelin - więcej lokali z
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział targi, konferencje, workshop:
Nowe Trendy w Turystyce już za
POT uhonorowała Ambasadorów Kongresów
Starsze aktualności:
Sezon nad morzem nie jest
Jak sprzedawać w trudnych
eSky chwali system NDC
Chorwacja chce jeszcze więcej
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Polska wersja www.visitcyprus.com
Finnair przeciw wsparciu publicznemu dla linii lotniczych
Prezydent Węgier kwestionuje umowę o zniesieniu wiz do USA?
Oferta biur podróży dla rodzin z dziećmi
Skutki sztormu - zniszczone plaże, uszkodzone klify
Wars w 2010 - remont wagonów, nowe menu i kawa z ekspresu
Częstochowa: Ulicy Wieluńskiej i lokalom przy niej położonym potrzebna jest promocja!
Czy Nowy Sącz połączy interesy prywatnych przewoźników i PKS
Znakomita pogoda w górach przyciąga turystów
Rzym: 1500 euro dziennie w Fontannie di Trevi
Podziemne kompleksy w Górach Sowich i ratownicy