TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Rozpoczęto konkurs "Nasze Kulinarne Dziedzictwo"!

Już po raz szósty organizowany jest ogólnopolski konkurs "Nasze Kulinarne Dziedzictwo". Kto w tym roku wygra Perłę 2006?


Regionalne eliminacje odbywają się w wojewódzkich miastach Polski. W śląskim, konkurs miał miejsce już 19 sierpnia, na Jarmarku Produktów Tradycyjnych w Wojewódzkim Parku Kultury i Wypoczynku. Sylwester Kowalski ze Zbrosławic, ubiegłoroczny laureat prestiżowej nagrody na Śląsku, (wygrał Perłę krupniokiem śląskim, która jest potrawą prawnie chronioną przez UE), w tym roku zaserwuje boczek surowy wędzony z boncloka.

Krzysztof Ples zgłosił do konkursu, aż trzy dania, które już w połowie XIX w. podawano w restauracji Austeria w Sławkowie. - Na sławkowian mówiono bobroże, bo kiedyś w każdej zagrodzie hodowany był bóbr, po naszemu bober. Nalewkę strzemieszycką robi według receptury pradziadów. Miód pitny miesza z likierem wiśniowym, co daje bursztynowy kolor, do tego wódka żytnia, bo trunek musi być mocny - wyjaśnił Krzysztof Ples. Natomiast Marian i Jadwiga Dudysowie, którzy w Górkach Małych pod Brenną prowadzą gospodarstwo agroturystyczne Chlebowa chata, powalczą w konkursie tzw. Chlebem Gazdów Góreckich (z dodatkiem ziemniaków, w piecu wypalanym drzewem) i usmażą słoninę (smalec będzie z cebulą i ziołami).

Krupniok śląski, to jedna z dziesięciu potraw, która znalazła się na Liście Produktów Tradycyjnych. Ten unijny znak, gwarantując unikatowość i wysoką jakość, chroni potrawę przed nieuczciwą konkurencją, a także ułatwia promocję. Choć unijne symbole posiadają już buchciki i murzin wielkanocny ze Śląska Cieszyńskiego, to ze wsi Łączka w tym regionie, wplyneło aż pięc zgłoszeń na tegoroczny konkurs. Czy będą to może słynne kapuściochy, krepliki, zawijańce i pasztet z królika?




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)



Tagi:
ogólnopolski konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo Perła 2006 Lista Produktów Tradycyjnych regionalne Produktów Tradycyjnych rupniok śląski boczek surowy wędzony z Krzysztof Ples restauracja Austeria Sławków Górki groturystyczne Chlebowa chata Chleb Gazdów Góreckich buchciki i murzin wielkanocny ze Śląska Cieszyńskiego Łączka kapuściochy pasztet z królika krupniok w




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję