TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Coraz więcej restauracji na Rynku Głównym w Krakowie

Na Rynku Głównym w Krakowie likwidowane są sklepy, a w ich miejsce otwierane restauracje.


Przez kilka ostatnich tygodni działalność rozpoczęło między innymi Wesele, dwie nowe restauracje przy ulicy Wiślnej, jadłodajnia Polakowski, a w najbliższym czasie otwarta zostanie też restauracja na rogu ulicy Jagiellońskiej i Szewskiej.

Według specjalistów od promocji miasta i turystyki wzrost liczby tego typu lokali oraz likwidowanie sklepów jest potwierdzeniem rynkowych praw popytu i podaży. Izabella Helbin, szefowa referatu promocji i marketingu Urzędu Miasta Krakowa zaznacza - Turyści i krakowianie chcą restauracji, to restauracje powstają. Dodaje - Łatwo zauważyć, gdy idzie się do centrum miasta, że coraz więcej tu restauracji i kawiarni, a coraz mniej sklepików. To zresztą naturalne, bo rzadko kto chodzi na zakupy na rynek. Robi się je w galerii, a te zlokalizowane są poza I obwodnicą.

Leszek Lejkowski, szef stowarzyszenia gastronomików w Rynku Głównym przyznaje, że taka tendencja jest normalna. Tłumaczy - Rok temu Kraków mógł się pochwalić rekordową liczbą turystów. Każdy kto to zauważył, chciał się wzbogacić i otwierał interes w branży gastronomicznej, obsługującej ruch turystyczny.

Katarzyna Gądek, dyrektor referatu turystyki UMK podkreśla, że już niedługo przy Rynku Głównym będą same restauracje i puby. Uważa, że nie powinno to dziwić, gdyż jest to znakomita lokata kapitału.

Podobnego zdania są restauratorzy. Zgodnie przyznają, że nawet, jeżeli ruch turystyczny zmaleje, to restauracje w centrum oraz w jego okolicach i tak będą miały szanse bytu. Adrian Klesyk, właściciel dwóch pubów na Starym Mieście podkreśla - Tu bywa najwięcej przyjezdnych, którzy muszą gdzieś pić i jeść.

Radek Fronc, właściciel restauracji Miód Malina i Wesele nie obawia się, że straci pieniądze. Wyznał - Mamy cały czas mnóstwo klientów. Dlatego pomimo prognoz, że w tym roku zwiedzających będzie mniej, otworzyliśmy kolejną restaurację w Rynku.

Wesele działa od kilku tygodni i na brak klientów nie może narzekać. Krakowianie przychodzą do lokalu ze względu na kuchnię podobną do serwowanej w Miód Malinie, a turyści zachwycają się oryginalnym, stylizowanym na ludowy wystrojem.

Fronc zamierza za kilka miesięcy otworzyć jeszcze jeden lokal na rogu ulicy Szewskiej i Jagiellońskiej.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Kraków Rynek Główny restauracja pub Wesele Polakowski Izabella Helbin Leszek Lejkowski Katarzyna Gądek Adrian Klesyk radek Fronc kuchnia lokal Miód Malina krakow restauracje na w centrum krakowie rynku


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję