TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Festiwal Pierogów w Krakowie

Impreza rozpoczęła się w piątek na krakowskim Małym Rynku i potrwa do niedzieli. W tym roku o uznanie publiczności oraz jury będzie walczyć 13 restauracji.


Restauratorzy walczą o w konkursie o dwie przechodnie nagrody - statuetkę św. Jacka z Pierogami i statuetkę Kazimierza Wielkiego. Statuetka św. Jacka z Pierogami (oraz tytuł Krakowskiego Mistrza Pierogów) jest wyrazem uznania jury, a statuetka Kazimierza Wielkiego jest dowodem uznania publiczności.

W tym roku najlepsze pierogi - huculskie z nadzieniem z mięsa wołowego i wieprzowego, kapusty kiszonej, ziemniaków i cebuli, przygotowało "Królestwo Pierożka". Zaś odwiedzający imprezę nagrodzili pierogi "Małpi Gaj" zrobione z bananów, twarożku, wanilii i rumu przygotowane przez restaurację "Any Time".

Tegoroczny festiwal jest już siódmą edycją tej imprezy mającej na celu popularyzację kuchni staropolskiej. Organizatorzy zapraszają na Mały Rynek w godzinach 12-17 w piątek i sobotę oraz 12-16 w niedzielę.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Festiwal Pierogów w Krakowie pieroga Kraków pierogi kuchnia staropolska konkurs Krakowski Mistrz Pierogów statuetka św. Jacka z Pierogami Kazimierza Wielkiego




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję