Zobacz także
Przedłużenie kontroli na granicy z Niemcami problemem dla wielu przedsiębiorców
Gotowe dania w sklepach zagrożeniem dla restauracji?
Grudzień rozczarowujący dla hotelarzy
Lepsza kondycja branży horeca?
Turyści zastosowali się do instrukcji touroperatora, ale nie zostali wpuszczeni na pokład
PIP: polskie hotele i restauracje nie przestrzegają prawa
Inspektorzy pracy skontrolowali branżę gastronomiczną i hotelarską w Polsce. Wyniki kontroli Państwowej Inspekcji Pracy są niepokojące - prawie 800 pracowników nie miało przeszkolenia z zakresu bhp, a ponad 500 nie przedstawiło badań lekarskich.
Pracownicy jednej z krakowskich restauracji pracowali codziennie po 15 godzin, bez przeszkolenia bhp i badań lekarskich. Właściciel restauracji z Zamościa nie zgłosił swoich pracowników do ZUS i nie opłacał ich składek na Fundusz Pracy.
Roman Giedrojć, zastępca głównego inspektora pracy oznajmił, iż tylko nieprawidłowości z zakresu bhp dotyczyły 13,8 tys. pracowników.
Inspektorzy wykryli, że hotele i restauracje nie przestrzegały przepisów dotyczących czasu pracy - dotyczy to blisko 3 tys. pracowników. Przewinienia to przede wszystkim brak ewidencji czasu pracy lub brak odpoczynku. Ponadto firmy nie wypłaciły wynagrodzeń lub innych świadczeń ponad 2 tys. pracownikom na kwotę 315 tys. zł.
Bożena Borys-Szopa, główny inspektor pracy twierdzi, że największym błędem pracowników gastronomii jest ich zgoda na wypłatę pensji po zakończeniu sezonu wakacyjnego. Często jest to tylko umowa słowna, a potem są kłopoty z odzyskaniem należności.
PIP przeprowadziła kontrolę w ponad 600 hotelach i restauracjach w okresie od 1 maja do 25 lipca. Nałożyła na nieuczciwych pracodawców mandaty na łączną kwotę 187 tys. zł, 66 wniosków o ukaranie trafiło do sądu.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Urzędnicy zarżnęli polski Transport turystyczny
[2008-08-04 15:28 83.21.45.*]
Teraz biorą się za hotele. Brawo. Czy juz przyszedł czas na 1000 nowych etatów w PIPe? odpowiedz »
Restauracje i hotele to nieuczciwi pracodawcy?
[2008-08-07 08:52 83.21.136.*]
Jak inspektorzy będą tak cackać się z nieuczciwymi pracodawcami(187tyś/za ponad 1000 kontroli!),to pozostali uczciwie zatrudniający i opłacający pracowników dalej tak jak ja będą czuli się jak przysłowiowi "frajerzy".
Dodatkową trudnością w utrzymaniu się na rynku jest zatrudnianie ludzi na "czarno",bo kosztem tych pracowników konkurencja może i obniża ceny! odpowiedz »
Dział gastronomia:
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział hotele, pensjonaty:
Nowe centrum konferencyjne w
Polacy dalej zainteresowani
IGHP: Wielkanoc dobra, majówka będzie jeszcze
Starsze aktualności:
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych
Czy konsolidator usług hotelowych może rozliczać się wg procedury VAT
Wyspy Wolin i Uznam lepiej połączone z resztą
Kraków wprowadza ograniczenia sprzedaży
1/5 Polaków nie ubezpiecza się przy
POT podpisała deklarację w sprawie promocji
Renowacja wrocławskiego Hotelu Monopol. Po remoncie obiekt dostanie piątą gwiazdkę
Zakopane: na wiosnę ruszy remont hotelu COS
Gorzów: miejska spółka będzie budować hotel?
Proces Krzysztofa K., byłego kierowcy płockiego PKS zakończony!
Zmiany na trasach promowych Anglia - Irlandia
Visa Voyage - karta dla tych co lubią dobrze i tanio podróżować
Apel o wprowadzenie ulg dla przewoźników
Weekend w Tatrach będzie słoneczny i ciepły
Jak będzie wyglądać Wyspa Spichrzów w Gdańsku?
W Sopocie ruszyła budowa Sheratona
Air Seychelles: tanie loty z Polski na Seszele
British Airways będzie operować z Warszawy na London City
LOT występuje przeciw Ryanairowi!
BA CityFlyer poleci z Warszawy na lotnisko London City
Aresztowano pilota, który chciał lecieć do Indii po spożyciu alkoholu
Troche inny hotel dla trochę innych klientów
Ateny: strajki paraliżują ruch drogowy i kolejowy