Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Młodszy Specjalista ds. obsługi klienta
- Doradca klienta Biuro Podróży Itaka Kraków M1
- RAINBOW Doradca Klienta
- NEKERA - Flight Specialist
- NEKERA - Product Manager (Warszawa)
- pilot Wiedeń : 31.05-01.06.2024
- Poszukiwany pilot 05.06-07.06
- Przewodnik Kulinarny w Warszawie
- Specjalista ds. Turystyki Jaworzno
- Specjalista ds turystyki
Dziczyzna, wino, miody i sery, czyli potrawy serwowane przez zakonników
Mnisi z opactwa tynieckiego wprowadzają na rynek miody, sery, wina i inne produkty pochodzące z gospodarstw benedyktyńskich. Przysmaki będą sprzedawane w Polsce, oraz w Europie. Będą sprowadzane z niemal wszystkich opactw europejskich.
Mnisi produkują przede wszystkim konfitury, miody, ciastka, syropy, ryby, wędliny, sery, wina, nalewki, miody pitne i herbaty ziołowe. Są to produkty spożywcze przyrządzane ze starodawnych receptur.
Benedykci otworzyli już kawiarnie w podkrakowskim Tyńcu. Dodatkowo oprócz jedzenia można tam kupić ceramikę i rzeźby wykonywane przez zakonników. - Chodzi nie tylko o zdobywanie pieniędzy na prowadzenie naszych dzieł, ale przede wszystkim o to, by umożliwić naszym gościom spotkanie z pradawną tradycją benedyktyńską - tłumaczy o. Zygmunt Galoch. Zakonnik podkreśla, że opiera się ona na więzi z naturą, dlatego produkty benedyktyńskie są "proste i zwyczajne".
Miejscem kawiarni jest Galeria Benedyktyńska, w której organizowane są wystawy sztuki sakralnej, aukcje, plenery malarskie. Szczególną uwagę przyciągają wina, które produkowane są w winnicach zakonnych Europy.W menu znajduje się m.in. wino z opactwa Pannonhalma na Węgrzech. Wśród dań oferowanych przez zakonników jest dziczyzna, także potrawy regionalne, a ich specjalnością jest krem z borowików z jajkiem przepiórczym.
Benedyktyni hodują także zioła lecznicze, mieszanki oparte na specjalnej recepturze.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Specjały benedyktynów
[2006-11-08 12:00 83.15.101.*]
Przetwory w słoikach są robione poza klasztorem... Ale trzeba dokładnie pooglądać słoik :-) odpowiedz »
Specjały benedyktynów
[2007-06-15 10:15 89.12.224.*]
czy to znaczy, ze te specjaly w sloikach moga byc z domieszka"grzybka"? odpowiedz »
Specjały benedyktynów
[2011-06-07 08:14 83.26.3.*]
pleśń? odpowiedz »
Specjały benedyktynów
[2007-06-15 10:14 89.12.224.*]
super... odpowiedz »
Dział gastronomia:
Przewodnik Michelin - więcej lokali z
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział hotele, pensjonaty:
Enoturystyka rozwija się w
Taylor Swift da zarobić
Starsze aktualności:
Jak sprzedawać w trudnych
eSky chwali system NDC
Chorwacja chce jeszcze więcej
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych
Czy konsolidator usług hotelowych może rozliczać się wg procedury VAT
Łódź: z powodu mgły na lotnisku nocowały trzy samoloty
Unijni urzędnicy skontrolują sprzedaż paliwa na polskich lotniskach
Przyszłości turystyki lotniczej w Polsce
Resort skarbu chce sprywatyzować 15 PKS-ów
Garmin stworzył GPS dla narciarzy, jeżdżących poza stokami
"New York Times" z zachwytem pisze o Krakowie
Największa rosyjska sieć restauracji Rosinter wchodzi do Polski
LOT tanim przewoźnikiem w rękach Lufthansy?
Pilot pobił się z stewardessą w samolocie Air India
LOT planuje loty na Daleki Wschód
Logo "I Love NY" wypromuje amerykańskie linie lotnicze
Największe zabawy sylwestrowe w europejskich stolicach
Rainbow Tours: sprzedaż drugiej części oferty zimowej
Portal Odpoczne.pl w nowej, zimowej szacie
Za tydzień Zwyczajne Walne Zgromadzenie Członków Śląskiego Oddziału PIT