TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Osimiu inwestorów złoży oferty na budowę pirsów na Okęciu

Wczoraj (21.10.09) władze warszawskiego Okęcia rozpoczęły drugi etap ogłoszonego w lipcu przetargu na dwa pirsy na lotnisku.


Oferty składać może 7 konsorcjów z udziałem polskich i zagranicznych przedsiębiorstw oraz jedna firma Skanska. W skład konsorcjów wchodzą głównie polskie firmy z partnerami z Hiszpanii, Francji, Niemiec, Austrii, Włoch. Konsorcja te to: Hochtief Polska Sp. z o.o. wraz z Hochtief Construction AG; Budimex Dromex, Ferrovial Agroman S.A. oraz Mostostal Kraków S.A.; Mostostal Warszawa S.A., Acciona Infraestructuras S.A. i Eiffage Budownictwo Mitex S.A.; Karmar S.A., Bouygues Bâtiment International S.A. oraz Warbud S.A.; Strabag Sp. z o.o., Strabag AG oraz Ed. ZĂźblin AG; Polimex-Mostostal S.A. wraz z Astaldi S.p.A. oraz konsorcjum firm Porr (Polska) S.A., Porr Projekt und Hochbau AG wraz z Porr GmbH.

Zakończenie budowy pirsu centralnego oraz dokończenie pirsu południowego Terminalu 2 planowane jest na koniec 2010 r. Wtedy linie lotnicze i pasażerowie będą mieli do dyspozycji wraz z obecnie używanym pirsem północnym 27 "rękawów" oraz 45 bramek.

Pirs jest przedłużeniem hali głównej terminalu lotniczego, od którego odchodzą tzw. rękawy, czyli kryte przejścia z lotniska do samolotu.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
przetarg dwa pirsy na Okęciu Okęcie Skanska budowa pirsów Hochtief Budimex Dromex Ferrovial Agroman Mostostal Kraków Acciona Infraestructuras Eiffage Budownictwo Mitex Karmar Warbud Strabag Polimex-Mostostal Astaldi




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję