Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Poszukuję pilotów na wyjazdy krajowe/zagraniczne
- Specjalista ds. turystyki, GH Sarni Stok
- Specjalista ds turystyki
- poszukiwany przewodnik po Pradze 28.05
- pilot Rumunia oraz Włochy-Francja-Monako
- Specjalista ds. Turystyki Itaka Galeria Łódzka
- Animator dla dzieci - TUNEZJA
- Pilot wycieczek
- Koordynator rejsów czarterowych
- ZAKOPANE Specjalista ds. Turystyki
Ogólnopolskie pieczenie chleba w Radomiu
W radomskim skansenie, w najbliższą niedzielę odbędzie się Ogólnopolskie Święto Chleba. Prezentowane pieczywo, z różnych regionów kraju, będzie wypiekane według tradycyjnych receptur.
Główny organizator przedsięwzięcia, prezes radomskiego Cechu Piekarzy, Jarosław Gajda zapowiedział, iż oprócz piekarzy z całej Polski pojawią się także goście z Litwy i Ukrainy. Coroczne święto przypomina swego rodzaju kiermasz, na którym swoje stoiska wystawiają znane piekarnie. Podczas tegorocznej imprezy nie zabraknie zarówno tradycyjnych wypieków z całej Polski np. rogali świętomarcińskich z Poznania i piekarskich nowinek. W tzw. piekarni polowej pod bacznym okiem publiczności piekarze będą piec chleby i bułki, a następnie nimi częstować.
Choć impreza odbędzie już po raz jedenasty, to po raz pierwszy będzie przeprowadzona w skali ogólnopolskiej. Według Gajdy, regionalne święta chleba odbywają się w kilkunastu polskich miastach, a ich organizatorzy zostaną nagrodzeni w Radomiu. Nagrody wręczać będzie szef resortu rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki. Radomscy piekarze, zrzeszeni w cechu, przywiązują dużą uwagę do jakości swoich wyrobów. Od kilku lat promują akcję "Dobry chleb". Piekarnia posiadająca ten certyfikat piecze zdrowe pieczywo, o przebadanym składzie chemicznym. W tym roku, honorowy patronat nad imprezą objęła minister zdrowia - Ewa Kopacz, która wręczy nagrody przyznane w konkursie.
Święto Chleba organizowane jest na terenie Muzeum Wsi Radomskiej, zlokalizowanego na obrzeżach Radomia, obok trasy Warszawa - Kraków. Przybyli goście, będą mogli podczas imprezy zwiedzać skansen. Do ich dyspozycji jest 60 obiektów dawnego budownictwa wiejskiego (chałupy, dwory, kościół, budynki gospodarcze, kuźnie i wiatraki) znajdujących się na powierzchni 32 ha. Imprezę urozmaicą: pokazy młocki cepami i młockarnią, wypieki podpłomyków, ubijanie masła, wyciskanie sera, czy prezentacja pracy zabytkowych maszyn rolniczych.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
NIK: Działalność człowieka zagraża Półwyspowi
Zachodniopomorscy przedsiębiorcy zadowoleni z ferii
Dział dla turystów:
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Turyści zastosowali się do instrukcji touroperatora, ale nie zostali wpuszczeni na
Starsze aktualności:
Itaka wdraża nową stronę i
Linie KLM będą walczyć z
Czesi chętniej przyjeżdżają do
Przewoźnicy: przepisy dotyczące slotów na lotniskach muszą być
Turystyka rośnie, ale nie
Nabór do konkursu na Najlepszy Produkt
Podsumowanie MEETINGS WEEK Poland
Ukraińskie stowarzyszenie touroperatorów przyjęte do
Wakacje latających
Gdzie można jechać jeszcze na narty?
Polsko-niemiecka współpraca podniesie turystyczną atrakcyjność Świnoujścia
LOT ma zaległości w płatnościach za lądowania?
Brytyjczycy w Bydgoszczy po odpoczynek i zabawę
Jaki jest tegoroczny sezon żeglarski Akademii Świętokrzyskiej?
Irlandzkie linie lotnicze Ryanair ogłaszają nowe loty
Nowa atrakcja turystyczna - Huta Szkła
Czy odwoływane loty Centralwings oznaczają bankructwo przewoźnika?
Podsumowanie sezonu turystycznego w Petersburgu
Czy Ryanair dotrzyma terminów?
Gdańscy hotelarze i restauratorzy przygotowali propozycje na Walentynki
Tetrapod wizytówką Świętokrzyskiego Szlaku Archeo-Geologicznego
Od wtorku tanie loty z Goleniowa do Londynu
Systemy przeciwrakietowe w samolotach
Sharm w Halomy z Itaką -wycieczki fakultatywne
MAGICZNA Piwniczna - noclegi - malownicze okolice - dobry wy