Ogłoszenia
Ogłoszenia
- B.P. ITAKA w C.H.M1 w Czeladzi zatrudni
- NEKERA - Specjalista Wsparcia Sprzedaży
- Młodszy Specjalista ds. obsługi klienta
- Doradca klienta Biuro Podróży Itaka Kraków M1
- RAINBOW Doradca Klienta
- NEKERA - Flight Specialist
- NEKERA - Product Manager (Warszawa)
- pilot Wiedeń : 31.05-01.06.2024
- Poszukiwany pilot 05.06-07.06
- Przewodnik Kulinarny w Warszawie
Odbyły się kolejne eliminacje regionalne Festiwalu Kuchni Polskiej - Kuchnia Kaszubska
18 sierpnia w Gdyni na Skwerze Kościuszki, w czasie obchodów święta Darów Morza i Dorszowych Żniw, odbyły się kolejne eliminacje regionalne Festiwalu Kuchni Polskiej - Kuchnia Kaszubska. Imprezę zorganizowała firma Sudety it Status - Festiwale Smaku, z pomocą Urzędu Miasta Gdyni i Pomorskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników.
Konkurs kulinarny cieszył się zainteresowaniem mieszkańców Gdyni oraz wczasowiczów. Goście mogli zobaczyć jak powstają oraz spróbować tradycyjnych dań kaszubskich. Podczas Festiwalu odbywały się także konkursy dla publiczności organizowane przez Stowarzyszenie Pan Karp oraz degustacje produktów z sieci Tesco. Sam konkurs był bardzo wyrównany, a różnice w punktach, które otrzymały poszczególne ekipy niewielkie. Potrawy oceniało profesjonalne Jury w składzie: Jacek Szczepański- specjalista kulinarny i szef kuchni; Robert Stelmaszyk - szef kuchni Hotelu Grand w Sopocie; Alicja Liwach - pracownik naukowy oraz Marek Liwach - ichtiolog.
Pierwsze miejsce zdobyła ekipa Kaszubskiego Zapiecka z Ostrzyc w składzie: Bernadeta Puzdrowska, Danuta Szyszkowska i Joanna Wesołowska. Zespół pani Bernadety zaserwował typowe kaszubskie smakołyki: pieczone jabłko, polewkę śledziową z grzankami oraz krelkę czyli ziemniak na cieście listkowym faszerowany gulaszem ze śledzia. Drugie miejsce należało do ekipy Stenaline: Krzysztofa Pobłockiego, Romana Pionke i Pawła Murawskiego, którzy serwowali placki drożdżowo-gryczane z nadzieniem ze śledzi na kwaśnej śmietanie, pieremiacze oraz rosopitek z kawałkami karpia i naleśnikowym makaronikiem. Z kolei trzecie miejsce zajęły panie Marzena i Justyna Usarek z Lokalnej Organizacji Turystycznej w Gdyni, które przygotowały chleb ze smalcem Borowej Ciotki, zupę Eintopf oraz jako danie główne Ziemia i Niebo, czyli plince, Polikarpia i Eliksir Miłości.
Zwycięzcy otrzymali nagrody rzeczowe: sprzęt AGD oraz czapki rogatywki i zapaski, wyróżniające Kucharzy Roku 2007. Pozostałych laureatów nagrodzono sprzętem AGD. Zwycięzcy wezmą udział w Wielkim Finale we Wrocławiu 10 listopada 2007.
Głównym sponsorem Festiwalu Kuchni Polskiej oraz fundatorem nagród jest firma TESCO POLSKA a także PAN KARP, STALGAST, CHEMAN I HOTEL LAS. Kolejne eliminacje odbędą się w Hotelu Boss w Warszawie 24 sierpnia.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Przewodnik Michelin - więcej lokali z
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział targi, konferencje, workshop:
Nowe Trendy w Turystyce już za
POT uhonorowała Ambasadorów Kongresów
Starsze aktualności:
Sezon nad morzem nie jest
Jak sprzedawać w trudnych
eSky chwali system NDC
Chorwacja chce jeszcze więcej
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
PIH: wszystkie skontrolowane biura podróży stosują klauzule niedozwolone
Ukraińcy walczą o wizy; zablokowali przejście graniczne Smolnica-Krościenko
Zbankrutowało kolejne biuro podróży
Zwiedzanie ruin zamku w Liptowskim Hradku na Słowacji
Lotniska w Moskwie sparaliżowane: Polacy koczują
Ruszyło 39 wydanie Międzynarodowego Festiwalu Folkloru Ziem Górskich
Wycieczka do Afganistanu - najnowsza oferta Logos Travel
Opolskie: policja rozpoczyna akcję wakacyjną
Łódzkie lotnisko z nowymi lotami i nowym terminalem
Łódź - konferencja z kultury i turystyki
Przewoźnicy zapłacą karę w wysokości 187 tysięcy złotych
Grupa Travel Polska rozpoczęła współpracę z biurem Opal Travel