TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Odbyły się kolejne eliminacje regionalne Festiwalu Kuchni Polskiej - Kuchnia Kaszubska

18 sierpnia w Gdyni na Skwerze Kościuszki, w czasie obchodów święta Darów Morza i Dorszowych Żniw, odbyły się kolejne eliminacje regionalne Festiwalu Kuchni Polskiej - Kuchnia Kaszubska. Imprezę zorganizowała firma Sudety it Status - Festiwale Smaku, z pomocą Urzędu Miasta Gdyni i Pomorskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników.


Konkurs kulinarny cieszył się zainteresowaniem mieszkańców Gdyni oraz wczasowiczów. Goście mogli zobaczyć jak powstają oraz spróbować tradycyjnych dań kaszubskich. Podczas Festiwalu odbywały się także konkursy dla publiczności organizowane przez Stowarzyszenie Pan Karp oraz degustacje produktów z sieci Tesco. Sam konkurs był bardzo wyrównany, a różnice w punktach, które otrzymały poszczególne ekipy niewielkie. Potrawy oceniało profesjonalne Jury w składzie: Jacek Szczepański- specjalista kulinarny i szef kuchni; Robert Stelmaszyk - szef kuchni Hotelu Grand w Sopocie; Alicja Liwach - pracownik naukowy oraz Marek Liwach - ichtiolog.

Pierwsze miejsce zdobyła ekipa Kaszubskiego Zapiecka z Ostrzyc w składzie: Bernadeta Puzdrowska, Danuta Szyszkowska i Joanna Wesołowska. Zespół pani Bernadety zaserwował typowe kaszubskie smakołyki: pieczone jabłko, polewkę śledziową z grzankami oraz krelkę czyli ziemniak na cieście listkowym faszerowany gulaszem ze śledzia. Drugie miejsce należało do ekipy Stenaline: Krzysztofa Pobłockiego, Romana Pionke i Pawła Murawskiego, którzy serwowali placki drożdżowo-gryczane z nadzieniem ze śledzi na kwaśnej śmietanie, pieremiacze oraz rosopitek z kawałkami karpia i naleśnikowym makaronikiem. Z kolei trzecie miejsce zajęły panie Marzena i Justyna Usarek z Lokalnej Organizacji Turystycznej w Gdyni, które przygotowały chleb ze smalcem Borowej Ciotki, zupę Eintopf oraz jako danie główne Ziemia i Niebo, czyli plince, Polikarpia i Eliksir Miłości.

Zwycięzcy otrzymali nagrody rzeczowe: sprzęt AGD oraz czapki rogatywki i zapaski, wyróżniające Kucharzy Roku 2007. Pozostałych laureatów nagrodzono sprzętem AGD. Zwycięzcy wezmą udział w Wielkim Finale we Wrocławiu 10 listopada 2007.
Głównym sponsorem Festiwalu Kuchni Polskiej oraz fundatorem nagród jest firma TESCO POLSKA a także PAN KARP, STALGAST, CHEMAN I HOTEL LAS. Kolejne eliminacje odbędą się w Hotelu Boss w Warszawie 24 sierpnia.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Festiwal Kuchni Polskiej Kuchnia Kaszubska konkurs Gdynia Skwer Kościuszki Dary Morza Dorszowe Żniwa Kaszuby Sudety it Status Festiwale Smaku Pomorskie Stowarzyszenie Kucharzy i Cukierników wczasowicz dania kaszubskie Pan Karp Tesco Stalgast Cheman Hotel Las Jacek Szczepański Robert Stelmaszyk Hotel Grand Sopot Alicja Liwach Marek Liwach Kaszubski Zapiecek Ostrzyce Stenaline Lokalna Organizacja Turystyczna Kucharz Roku Hotel Boss Warszawa szef na regionalne regionalna polska w




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję