TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Przejścia graniczne zimą otwarte krócej

Z dniem 1 listopada zmianie ulegną godziny, w których będzie można przekraczać granicę na szlakach turystycznych. Bez zmian pozostaną przejścia drogowe i tzw. małego ruchu.


Granicę na przejściu Kacwin/Velka Frankowa przekraczać będzie można w godzinach od 9 do 16. Podobnie na przejściu w Szczawnicy. Od 1 listopada do 15 czerwca zamknięte będzie przejście na Rysach, ze względu na coroczne zamknięcie przez Słowacki Park Narodowy Tatr powyżej schronisk.

Aż do wiosny także zamknięta będzie kładka na Dunajcu pomiędzy Sromowcami Niżnymi a Czerwonym Klasztorem. Jednak ta decyzja nie podoba się władzom gminy Czorsztyn. - Szacujemy, że co weekend z kładki na Dunajcu korzysta 12 tys. osób - ocenia wójt gminy Czorsztyn Lech Janczy. - Dla mieszkańców gminy jest bardzo ważne, by przejście to czynne było przez cały rok. Mam nadzieję, że uda się w ciągu najbliższych dni wywalczyć zmianę decyzji o czasowym zamknięciu kładki - dodaje.

Władze gminy a także górale domagają się, aby kładka była czynna całą dobę. Jednak taką decyzje muszą podjąć wspólnie Polska i Słowacja. MSWiA zapytane o możliwości takich zmian milczy. Z nieoficjalnych źródeł wiadomo, że potrzeba jest zmiana umowy ze Słowakami, a to może trwać wiele lat.

Na przejściu granicznym w przysiółku Eliaszówka koło Piwnicznej (znak graniczny II/62/6) również nastąpi zmiana, granicę będzie można przekraczać w godzinach od 9 do 16. Pozostałe przejścia w powiecie nowosądeckim pozostają bez zmian.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
przejścia graniczne szlaki turystyczne Czorsztyn Dunajec kładka na Dunajcu Sromowcami Niżnymi a Czerwonym Klasztorem godziny otwarcia przejść granicznych Eliaszówka koło Piwnicznej w polsce zima piwniczna przejście zimą polski ekspres przejscie kacwin pkp intercity ź sp ka akcyjna warszawa szczawnicy czerwony klasztor




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję