TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Turyści ze Wschodu spędzają święta w polskich górach

Zakopane staje się miejscem coraz częściej odwiedzanym przez turystów zza wschodniej granicy, którzy spędzają tam prawosławne i greckokatolickie święta.


Tegoroczny sezon bije rekordy turystów pod Giewontem. Są to głównie Ukraińcy, Białorusini i Rosjanie, którzy królują na stokach narciarskich, na których ciężko usłyszeć polski język.

W restauracjach, pensjonatach i hotelach 6 stycznia (wierni obrządków wschodnich obchodzą Wigilię Bożego Narodzenia) organizowane są wieczerze wigilijne, a także odprawiane są specjalne nabożeństwa. Są one odprawiane już od kilku lat w Starym Kościółku na Pęksowym Brzyzku.

Turyści ze wschodu, przyjeżdżając do Zakopanego kilka dni po Nowym Roku przedłużają sezon turystyczny pod Giewontem o około 10 dni.

Właściciele restauracji, hoteli Podhalańscy wyciągów są zadowoleni Podhalańscy turystów zza wschodniej granicy. Są to zazwyczaj osoby zamożne, głównie lekarze, prawnicy, przedsiębiorcy, którzy przyjeżdżają całymi rodzinami.

Turyści głównie jeżdżą na nartach, odwiedzają też Kraków i Wieliczkę. Nabywają ekskluzywne drogie towary.

Tygodnik Podhalański, jak co roku zamieścił na pierwszej stronie życzenie świąteczne w języku rosyjskim, ukraińskim i białoruskim.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Turyści ze wschodu Tatry Ukraińcy Rosjanie Białorusini Giewont restauracje hotele narty Kraków Wieliczka Tygodnik Podhalański zakopane z święta w górach polskich swieta gorach jak niemcy spędzają więta polsce wigilia




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję