TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Przysmaki kuchni czeskiej w Polsce

Polacy znają czeską literaturę, film i historię, chętnie jeżdżą do Czech, lubią również przysmaki czeskiej kuchni. Dlatego właśnie powstał projekt agencji CzechTourism nazwany "Wędrujący Knedliczek". Dzięki niemu mamy okazję, aby dowiedzieć się więcej o czeskiej kuchni narodowej, jak również mniej znanych w Polsce przysmakach regionalnych.


"Wędrujący Knedliczek" to road show, seria imprez, które odbędą się wiosną, kolejno w sześciu dużych miastach Polski - w Warszawie, Krakowie, Poznaniu, Katowicach, Częstochowie i Wrocławiu. Wszystkie będą prezentować gastronomię czeską i zachęcać do odwiedzenia Republiki Czeskiej. Wędrujący Knedliczek jest częścią dużego projektu gastronomicznego Czech Specials lub Posmakuj Republiki Czeskiej, promującego czeską kuchnię zarówno w kraju, jak i za granicą.

Jak będzie przebiegało road show w Polsce? W każdym mieście road show "zagości“ na tydzień lub dłużej, do miesiąca. Pierwszy dzień skierowany będzie do branży gastronomicznej i przedstawicieli mediów, którzy zobaczą jak przygotowuje się czeskie knedliki ze składników dostępnych bez problemów na polskim rynku. Specjalny przepis dla polskich kucharzy z restauracji hotelowych przygotowała laureatka drugiego miejsca w konkursie ogólnokrajowym Czeski Knedlik 2009 Dagmar Janatová, która będzie swych polskich kolegów uczyć gotowania knedlików z mąki krupczatki, odpowiednika czeskiej mąki średnio mielonej. Podczas prezentacji dla branży nie zabraknie konkursów (na przykład krojenia knedlików za pomocą nici). Zwycięzcy otrzymają vouchery na pobyty weekendowe w Czechach i nagrody rzeczowe.

Kolejne dni imprezy będą skierowane do szerokiej publiczności. Hotele zaoferują gościom tradycyjne dania czeskie, dobrane w taki sposób, aby zainteresowały polskich smakoszy. Przygotowywane ze składników używanych na co dzień w polskiej kuchni, ale trochę inaczej (na przykład ogromnie popularną w Czechach zupę z soczewicy, czy z czosnku). Nie zabraknie oczywiście czeskiego piwa i morawskiego wina w specjalnych, atrakcyjnych cenach. Wybrane dania pozostaną w menu restauracji hotelowych. Ivana Bílková, dyrektor przedstawicielstwa CzechTourism w Polsce - W ramach dni czeskich, dla gości przygotujemy także broszury w języku polskim z przepisami kulinarnymi. Przepisy oraz zdjęcia potraw będą dostępne również na stronie internetowej.

Projekt gastronomiczny Czech Specials lub Posmakuj Republiki Czeskiej jest wspólnym pomysłem agencji CzechTourism, Stowarzyszenia Hoteli i Restauracji oraz Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników. Projekt wystartował na początku czerwca ub. roku - wtedy zostały uruchomione strony internetowe www.CzechSpecials.cz. Na stronach tych znajdziemy wykaz restauracji, które otrzymały prestiżowy certyfikat Czech Specials, który gwarantuje, że w menu goście znajdą co najmniej jedną czeską potrawę narodową i jedną regionalną. Są tu także przepisy i zdjęcia wszystkich oferowanych dań - obecnie dziesięciu narodowych i kilkudziesięciu regionalnych specjałów. Pod znakiem projektu Czech Specials odbywa się szereg krajowych i zagranicznych imprez marketingowych.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
kuchni czeskiej w Polsce agencji CzechTourism Wędrujący Knedliczek road show seria imprez projektu gastronomicznego Czech Specials lub Posmakuj Republiki Czeskiej Czeski Knedlik 2009 Dagmar Janatová




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję