TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Dotacje unijne dla piekarzy i cukierników

Nowa interpretacja unijnych przepisów pozwala już piekarzom i cukiernikom na korzystanie z dotacji unijnych zarządzanych przez Polską Agencję Rozwoju Przemysłu.


Jeszcze w maju przedstawiciele tych zawodów nie mieli dostępu do dotacji z funduszy PARPu. Ponadto nie mogli otrzymać także dotacji z Ministerstwa Rolnictwa. Winne temu były źle sformułowane przepisy. Rozporządzenie, które było podstawą prawna do wypłacania dotacji, stwierdzało, że wsparcia nie otrzymają te przedsiębiorstwa, które przetwarzają jakikolwiek produkt rolno-spożywczy wymieniony w załączniku. Widnieje też tam mąka, co wyklucza z rozważań piekarzy i cukierników. W tej sytuacji rozporządzenie to sugerowało staranie się o dotacje z funduszy "rolniczych". Te jednak także były niedostępne dla piekarzy i cukierników, jako że przedsiębiorstwa rolne to te, które które dokonują "pierwszego przetworzenia".

Z pomocą przyszedł Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, powołując się na inne rozporządzenie, które mówi: "Przetwarzanie należy rozumieć jako działanie na produkcie rolnym powodujące, że produkt końcowy pozostaje nadal produktem rolnym".




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
dotacje fundusze unijne dla piekarzy cukierników Polska Agencja przepisy pomoc dla gastronomii gastronomia ankieta cukiernik motel do w na piekarnie




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję