TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Relikwiarz świętego Maura na Zamku Praskim

Na Zamku Praskim do 27 lutego 2011 oglądać można słynny średniowieczny relikwiarz przechowujący szczątki św. Maura, św. Jana Chrzciciela i św. Tymoteusza.


Relikwiarz wykonany z pozłacanego srebra, pozłacanej miedzi, ozdobiony niemal 200 drogocennymi kamieniami umieszczony został na Zamku Praskim w Sali Władysławowskiej, obok kopii czeskich klejnotów koronacyjnych. Jest jednym z najcenniejszych zabytków sztuki złotniczej znajdujących się na terenie Republiki Czeskiej.

Relikwiarz wypożyczono z zamku Bečov, gdzie został przed 25 laty odnaleziony. Relikwiarz wykonano dla klasztoru benedyktynów we Florennes. Po rewolucji francuskiej zakupiony został przez księcia Alfréda de Beaufort-Spontin, właściciela zamku Bečov. Po drugiej wojnie światowej rodzina Beaufort musiała opuścić zamek i ukryła relikwiarz pod podłogą w kaplicy zamkowej. Relikwiarz odkryli 5 listopada 1985 roku po długich poszukiwaniach czescy kryminolodzy. Był mocno uszkodzony po 40 latach przebywania w ziemi, prace restauratorskie trwały 11 lat. W roku 2002 udostępniono go zwiedzającym na zamku Bečov, w miejscowości Bečov nad Teplou - około 30 km na południe od Karlowych Warów.

Relikwiarz św. Maura na Zamku Praskim: do 27.02.2011
Wystawa czynna codziennie w godz. od 9 do 16, oprócz 24.12.2010.
Wstęp: 150 koron, bilet rodzinny 300 koron, dzieci do lat 6 bezpłatnie.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
relikwiarz świętego Maura na Zamku Praskim słynny średniowieczny relikwiarz z zamku Bečov




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję