TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Bitwa o Złotą Paterę na krakowskim V Miedzynarodowym Festiwalu Zupy

Na Krakowskim Kazimierzu tak jak co roku również tej wiosny odbywał się Festiwal Zupy- znakomite jury w składzie : Piotr Bikont i Robert Makłowicz oceniało walory 37 zup.


Bezkonkurencyjna okazała się zupa oliwkowa przygotowana przez kucharzy z restauracji "Moment Cafe", druga lokata przypadła w udziale zupie "Kim Chi Jige" z Edo Shusi Bar, natomiast trzecie miejsce zajęła zupa tajska ugotowana przez zespół portalu "Cracow life" o wdzięcznej nazwie "Tallulah". Produkt importowy - żurek na żętycy z zajęczym szczawiem przywieziony z Bukowiny Tatrzańskiej otrzymał wyróżnienie. Nagrodami w konkursie były dyplomy ze Złotą, Srebrną i Brązową Paterą.

Można powiedzieć, że Kazimierz opływał w sobotę w pysznościach ponieważ uczestnicy konkursu aby wziąć udział musieli ugotować 10l zupy - uczestnicy indywidualni i 30l restauratorzy oraz podać przepis na jej wykonanie. Ponieważ Festiwal był okazją do popróbowania specjałów na Placu Nowym ustawiły się kolejki amatorów serowej, czosnkowej rybnej czy grzybowej.

Dyrektor Teatru KTO Jerzy Zoń, organizator tej imprezy sam nazywa ją "artystycznym piknikiem familijnym" i podkreśla, że chodzi tu głównie o dobrą zabawę i dzielenie się nowatorskimi pomysłami, a przede wszystkim budowanie więzi międzyludzkiej.

Program Festiwalu wzbogacono o występy kabaretu Kuzyni, Anny Treter, Pauliny Bisztygi i Joanny Słowińskiej z zespołami.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
V Festiwal Zupy w Bikont Robert Makłowicz Kazimierz Kraków Moment Cafe Edo Shusi Bar Cracow zupa chrapczak oliwkowa restauracja




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję