TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Bardzo dobre warunki do uprawiania turystyki w Tatrach

W Tatrach panują bardzo dobre warunki do uprawiania turystyki, coraz mniej jest płatów śniegu w Tatrach Wysokich. Resztki śniegu utrzymują się tylko w zacienionych miejscach. Jest ciepło, ale nie tak upalnie jak na nizinach, czyli warunki wprost idealne dla turystów.


Na Kasprowym Wierchu termometry wskazały w południe 15,5 stopni, było ciepło i słonecznie, jednak widoczność była ograniczona. Ze szczytu można było podziwiać widoki w promieniu 30 km.

Ruch turystyczny w Tatrach jest bardzo duży i nie słabnie, ścieżki są suche, a stan szlaków dobry. Uważać jedynie należy na polanach, ponieważ pojawiły się na nich żmije, które wygrzewają się na słońcu.

Tatrzański Park Narodowy przypomina o schodzeniu ze szlaków przed nadejsciem nocy, ponieważ formalnie szlaki są zamknięte do świtu.

Przejście na Rysach czynne będzie do końca października. Pod Giewontem nadal tworzą się kolejki chętnych do wejścia na szczyt. Ze względu na duży tłok należy bezwzględnie stosować się do obowiązującego tam jednokierunkowego ruchu zwiedzania.

Synoptycy zapowiadają, że w piątek w regionie nadal będzie słonecznie, lokanie może pojawić się więcej chmur i przelotnie popadać. Na Podhalu termometry wskażą maksymalnie 25 - 27, a wysoko w górach - 16 stopni.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Tatry w Tatrach góry w górach Kasprowy Wierch na Kasprowym Wierchu pogoda warunki Rysy na Rysach szlaki na szlaku szlat turystyczny Giewont na Giewoncie pogodowe wysokich turystyczne




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję