TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Egipt: udaremniono zamach terrorystyczny na izraelskich turystów

W Egipcie w pobliżu granicy ze Strefą Gazy zatrzymano i aresztowano na półwyspie Synaj 12 bojowników Hamasu zaopatrzonych w broń i ładunki wybuchowe. Planowali oni atak na izraelskich turystów.


Wojskowe radio, powołując się słowa władz egipskich poinformowało, że zatrzymani należą do dwóch nie powiązanych ze sobą organizacji terrorystycznych.

Izraelskie radio donosi także, że dwóch bojowników uciekło ale w ich poszukiwania zaangażowane są egipskie siły bezpieczeństwa.

Inne źródła podają, że mężczyźni przekroczyli granicę między Strefa Gazy a Egiptem tydzień po tym, jak dzielący oba państwa mur graniczny został wysadzony przez bojowników Hamasu. Akt ten był próbą przerwania blokady, jaką na Gazę nałożył Izrael. Od tego czasu prawie 350 tysięcy Palestyńczyków przekroczyło granicę. Wielu z nich nie wraca w rodzinne strony, decydując się na pozostanie w Egipcie.

Egipt sprowadzana z Kairu specjalistyczny sprzęt, aby w jak najkrótszym czasie naprawić uszkodzony mur graniczny w Rafah.

Ministrowie spraw zagranicznych państw arabskich poparli projekt sprzed 3 lat. Mówi o tym, że porządku na granicy ma pilnować policja Autonomii Palestyńskiej. Decyzja ta, entuzjastycznie przyjęta przez prezydencki Fatah, spotkała się z ostrym sprzeciwem Hamasu.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Egipt w Egipcie udaremniono zamach terrorystyczny na izraelskich turystów Hamas na półwyspie Synaj izrael turystyka terorystyczny zamachy 2008 gazy izraelu




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję