TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Dzień Swiętego Marcina

Na Węgrzech w dniach 8-9 listopada obchodzony jest Dzień Świętego Marcina. Dla jego uczczenia tradycyjnie przygotowuje się potrawy z gęsi i spożywa młode, tegoroczne wino.


Węgrzy w tych dniach przygotowują także pieczone pigwy i dynie. Z koloru mostka pieczonej gęsi ludowa tradycja pozwala przepowiedzieć pogodę na zimę.
Szczególnie wiele imprez towarzyszących związanych z prezentacją miejscowych specjalności gastronomicznych odbywa się w Szombathely i w okolicach Egeru.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Dzień Świętego Marcina na Węgrzech Węgry potrawy z gęsi pieczone pigwy dynie imprezy w Szombathely Egerze dzien swietego swiętego gesi niemczech świetego św.




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję