TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Kłopot restauratorów: kucharze i kelnerzy chcą zarabiać coraz więcej

Warszawska restauracja C.K. Oboźnia, która znajduje się przy ulicy Oboźnej 9 działa zaledwie osiem miesięcy. Mimo to personel zmienił się tam już trzy razy - czytamy w Gazecie Wyborczej.


Fluktuacja kadr dotyczy wszystkich stanowisk.

Jeden z kucharzy C.K. Oboźni został kupiony przez konkurencję. Joanna Budka, menedżerka lokalu wyznała - Siedzieliśmy przy stoliku incognito i byliśmy świadkami, jak pewna pani podeszła do baru i zaczęła wypytywać kucharza. Co gotuje, jak pracuje. Słuchaliśmy z właścicielem zdumieni. Zdemaskował nas przypadkiem pracownik. Pani szybko wręczyła kucharzowi wizytówkę i uciekła. Tydzień później uciekł kucharz. Nagle z godziny na godzinę zostaliśmy bez kucharza.

Jeden z kelnerów po przepracowaniu próbnego miesiąca w C.K. Oboźnia otrzymał propozycję pracy w innym lokalu za większe pieniądze. Budka zaznacza - Jakiś czas dawaliśmy sobie radę bez obsługi, ale gdy jest cieplej, ruch się zwiększa ze względu na ogródek letni. Kelnerów szukaliśmy miesiąc. Od osób, które przychodziły na rozmowy kwalifikacyjne, słyszałam, że będą pracować od ósmej do szesnastej, a nie przez dwanaście godzin, jak to jest przyjęte w gastronomii. Że nie muszą u nas pracować, bo znajdą pracę wszędzie. Nie można dać sobie wejść na głowę.

Joanna Budka zapewnia, że warunki oferowane przez ich lokal są dobre. Firma podpisuje z pracownikami umowę o pracę, a nie bardzo popularną w gastronomii umowę-zlecenie. Kucharz zarabia 1,6 tys. zł netto, a kelner 800-1000 zł plus napiwki 1-1,5 tys. zł miesięcznie. Napiwki nie są dzielone po równo pomiędzy pracowników, tylko każdy zatrzymuje tyle, ile dostał od gości.

Obsługa lokalu wyjeżdża też wraz z właścicielem do Austrii. Stefan Hnatek tłumaczy - Wyjeżdżamy na dwa-trzy dni, żeby kelnerzy zobaczyli, skąd jest wino, które podają, żeby wiedzieli, kto je produkuje, jak to wygląda. Tyle że po powrocie załoga mi ucieka. A najbardziej dziwi mnie, że większość osób, która umawia się na rozmowę kwalifikacyjną, w ogóle nie przychodzi.

Stefan Hnatek w Polsce przebywa od dziesięciu lat. Jednak trudno mu zrozumieć, że aż tak trudno o zawodowego kelnera.

W Warszawie kelnerami jest się dorywczo. Zajmują się tym studenci i osoby, które szukają innej pracy. Tymczasem w winiarni C.K. Oboźnia przyznają - A my chcemy, żeby kelner znał się na winach, na daniach. Żeby wiedział, jak powstaje obiad i żeby go spróbował. Marzymy o stałych pracownikach, o załodze, której ufamy i która będzie z nami dłużej, bo myślimy o sieci winiarni.

Kelnerzy i kucharze chcą zarabiać więcej. Jednak właściciel podkreśla, że podwyżki pensji źle odbijają się na ofercie lokalu. Hnatek wyznał - Boję się, że w Warszawie będzie tak jak kiedyś w Wiedniu. Presja podwyżkowa była tak duża, że wszystko w restauracjach mocno zdrożało. I lokale zaczęły padać. O swój się nie boję, bo jest niszowy, ale myślę, że problem będą miały te restauracje, które mają podobne do siebie oferty.

Problemy z kucharzami i kelnerami mają również inne warszawskie restauracje. Jeden z restauratorów ze Śródmieścia przyznał - Naprawdę dobrych kucharzy jest mało. Dziś zostają nimi coraz częściej młodzi mężczyźni, właściwie chłopcy, którzy mają wyobraźnię, chce im się pracować, ale wciąż mało umieją. Dodaje - Zanim wyrobią sobie markę, muszą jeszcze długo dojrzewać w pracy. Swoim kucharzom finansuję wyjścia do konkurencji. Dostają listę adresową lokali, które mają odwiedzić i tam zjeść. Opowiadają, jak długo czekali na obiad, czy był smaczny, jak podany, czego używa się do ozdobienia nakrycia. Niedawno płaciłem kucharzom 2-2,5 tys. zł. Teraz poniżej 3,5 tys. zł nikt nie chce pracować.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Warszawa winiarnia restauracja C.K.Oboźnia personel kucharz kelner obsługa Joanna Budka pensja szkolenie zatrudnienie Stefan Hnatek Austria zarobki umowa wino pracownik ile zarabia w warszawie rozmowa kwalifikacyjna kelnerów kucharze praca kucharza zlecenie dla na kucharzy


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję