TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Zabytkowym park w Choroszczy odzyska dawną świetność?

Jak co roku, w poświąteczny wtorek pracownicy muzeum i samorządowcy sprzątali zabytkowy park otaczający barokowy Pałacyk Branickich w Choroszczy. Akcja ta przeprowadzana jest w celu spopularyzowania tego uroczego miejsca. Uprzątnięto śmieci, przycięto krzewy, aby przynajmniej częściowo przywrócić mu wygląd z czasów swej świetności.


Budowę Pałacu rozpoczęto w roku 1745 trwała ona wiele lat. W roku 1915 wielu zniszczeń dokonał tam pożar, rekonstrukcja obiektu zaczęła się dopiero w roku 1961 i trwała do 1973. Od tamtego czasu jest to obiekt muzealny znajdujący się pod kuratelą Muzeum Podlaskiego. Letnia rezydencja hetmana Branickiego jest malowniczo usytuowana na sztucznej wysepce otoczonej kanałami na wzór wersalskich. Obecnie znajduje się tam Muzeum Wnętrz - można tam zobaczyć meble, obrazy, porcelanę czy dywany z okresu XVII-XIX wieku.

Muzeum Podlaskie otrzymało niedawno te tereny od Skarbu Państwa, więc teraz będzie mogło starać się o fundusze na renowacji Pałacu i parku. Dyrektor Muzeum Andrzej Lechowski chciałby w dawnych oficynach pałacowych urządzić hotel i restaurację, a do przypałacowych stajni wprowadzić konie. Jest to co prawda tylko plan jednak na pewno kiedy dojdzie do skutku przysporzy Choroszczy zwiedzających i pomoże mu odzyskać dawną świetność.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Pałac w Choroszczy Muzeum Wnętrz Muzeum Podlaskie Choroszcza Andrzej Lechowski pałacyk Branickich mapa park rezydencji rezydencja choroszcz zabytkowy




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję