Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Młodszy Specjalista ds. obsługi klienta
- Doradca klienta Biuro Podróży Itaka Kraków M1
- RAINBOW Doradca Klienta
- NEKERA - Flight Specialist
- NEKERA - Product Manager (Warszawa)
- pilot Wiedeń : 31.05-01.06.2024
- Poszukiwany pilot 05.06-07.06
- Przewodnik Kulinarny w Warszawie
- Specjalista ds. Turystyki Jaworzno
- Specjalista ds turystyki
Piwo z zakąską, czyli jak płacić mniejsze podatki?
Właściciele restauracji i pubów znaleźli prosty sposób, aby za pomocą piwa i zakąski płacić niższe podatki.
Dziennikarz "Gazety Wyborczej" w sopockiej restauracji zamówił piwo, które według karty kosztowało 6 zł. Kelnerka przyniosła mu piwo i orzeszki. Klient zapłacił 6 zł, ale na paragonie kasowym miał wyszczególnione dwie pozycje: piwo 0,5 litra - 2 zł, przekąska - 4 zł. W ten sposób restauratorzy płacą niższe podatki. Podatek za piwo wynosi 22%, za zakąski tylko 7%.
Pracownicy Urzędu Skarbowego przyznają, że jest to oszustwo. Monika Kopiecka, rzecznik gdańskiej izby skarbowej wyjaśnia - Jeżeli klient dostaje piwo, które zgodnie z informacją podaną w karcie, kosztuje 6 albo 10 zł, to takie same dane powinny być zawarte w paragonie.
Na kombinacjach piwo-zakąska fiskus traci wcale nie małe pieniądze. Przeciętna restauracja w Sopocie sprzedaje średnio 300 półlitrowych piw dziennie. Kufel kosztuje średnio 6 zł. Gdyby restaurator prawidłowo odprowadzał 22% VAT, musiałby płacić ponad złotówkę podatku za każde piwo. Tymczasem, gdy zakąska, objęta 7% VAT kosztuje cztery złote, a piwo dwa, podatek wynosi tylko 62 grosze.
Każdy lokal dziennie zyskuje na podatku od piwa około 120 zł, czyli miesięcznie 3,6 tys. zł.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Gasrtonomia: kolejna metoda na obniżanie kosztów
[2006-07-14 17:15 83.142.57.*]
To jest włąśnie Nasz piękny kraj - Polska, gdzie każdy kombinuje jak i gdzie ukręcić, na czym traci budżet państwa, a do tego wszyscy narzekają że kraju jest źle i jest biedny. (Polka) odpowiedz »
Gasrtonomia: kolejna metoda na obniżanie kosztów
[2008-07-31 13:21 83.27.165.*]
walicz wasz złodziejski zasrany fiskus, złodziejski kraj, nie mozna prowadzic dzialalnosci bo darmozjady z mordami w korycie z rzady wszystko zabieraja. polska jest rzadzona przez dziadow darmozjadow odpowiedz »
Gasrtonomia: kolejna metoda na obniżanie kosztów
[2010-02-25 22:07 77.254.18.*]
gdyby na wszystko był 10 % podatek nikt by nie robił ściemy! odpowiedz »
Dział gastronomia:
Przewodnik Michelin - więcej lokali z
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział hotele, pensjonaty:
Enoturystyka rozwija się w
Taylor Swift da zarobić
Starsze aktualności:
Jak sprzedawać w trudnych
eSky chwali system NDC
Chorwacja chce jeszcze więcej
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych
Czy konsolidator usług hotelowych może rozliczać się wg procedury VAT
Kontrole na lotniskach po próbie zamachu terrorystycznego
Górskie schroniska łamią zasady noclegów
Międzynarodowy Festiwal Tańca w Mikołajkach
System rezerwacji pakietów wycieczek
Wrocław: Potrzebny inwestor dla basenów przy Teatralnej!
Jeszcze więcej atrakcji w Przemyślu
Austria na czas Euro 2008 przywraca kontrole graniczne
Izrael ma polskojęzyczną stronę internetową
Kraków Airport podsumowuje wakacje
Związki zawodowe LOT chcą przywrócenia do pracy dwóch swoich liderów
odkupie wakacje zagraniczne voucher odsprzedam
Inerferie sprzedają ośrodki sezonowe
Tatry: piorun poraził turystkę
Warszawa: trwają targi turystyczne TT Warsaw
Lotnisko w Pyrzowicach: utrudnienia mogą potrwać nawet trzy tygodnie
Turcja: rekordowe wyniki w turystyce przyjazdowej
Pomorze: 45-lecie Skansenu Słowińskiego w Klukach
Poznań - BERLIN LOTNISKO - ostatnia szansa!!!