TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Będzie kanał żeglugowy na Mierzei Wiślanej

Na Mierzei Wiślanej ma powstać kanał żeglugowy. Inwestycja kosztować będzie 400 mln złotych i połączy Zalew Wiślany z Morzem Bałtyckim.

Według ministra gospodarki morskiej Marka Gróbarczyka, inwestycja będzie sfinansowana ze środków budżetu państwa, ponieważ decyzja o sięgnięciu po środki UE wiązałaby się z dużym ryzykiem.

Na posiedzeniu Rady Ministrów podjęto decyzję o realizacji przekopu, tak aby udrożnić port morski - mówił minister. Zaznaczył też, że w ciągu trzech miesięcy program będzie przyjęty w formie uchwały. Jeszcze w tym roku na studium wykonalności oraz ekspertyzę oddziaływania na środowisko zostanie przeznaczony 1 mln zł. W roku 2008 na wykonanie projektu przekopu przeznaczona będzie kwota 10 mln zł.

Nie wszysy jednak zachwyceni są pomysłem, przeciwni są samorządowcy i mieszkańcy Krynicy Morskiej. Według nich przekop, który uniezależni Polskę od Rosji, może spowodować spadek zainteresowania turystów przyjazdem do tego morskiego kurortu. Kanału nie chcą również ekolodzy. Ich zdaniem przekopanie Mierzei wpłynie na zasolenie wód, co doprowadzi do zmiany zasób gatunkowych flory i ryb.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Mierzeja Wiślana Na Mierzei Wiślanej Zalew Wiślany Bałtyk Krynia Morska morze Bałtyckie kanał żeglugowy inwestyja przekop Marek Gróbarczyk Unia Europejska Rada Ministrów port morski środowisko samorządowcy Polska Rosja turyści kurort ekolodzy zasolenie flora ryby przez Mierzeję Wiślaną mierzeje kanały mierzeji w kanału 2008


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję