TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Benedyktynka na liście produktów tradycyjnych

Na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi został wpisany aromatyczny likier produkowany przez wielkopolskich Benedyktynów. Benedyktynka trafiła do kategorii napoje (alkoholowe i bezalkoholowe).


Benedyktynka produkowana przez lubińskich mnichów, to owoc wielowiekowej tradycji klasztornej. Początki likieru sięgają 1510 roku, w którym włoski mnich Bernardo Vincelli sporządził miksturę z ziół, rumu i korzeni. Kompozycja 21 ziół leczniczych, które wchodzą w jej skład, nadaje jej wyjątkowy aromat i niepowtarzalny smak, oraz oliwkowo - miodowy kolor. Wiele z nich wpływa dobroczynnie na układ pokarmowy, wspomaga procesy trawienne, uspokaja.

Jedynym miejscem w Polsce, gdzie powstaje oryginalna benedyktynka to Lubiń niedaleko Kościana (wielkopolskie).




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Benedyktynka lista na liście produktów tradycyjnych Likier Benedyktynów ziołowa nalewka Bernardo Vincelli Lubiń




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję