Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Pilot - Szlak Piastowski 05-07.06.2024
- Kraków- specjalista d/s turystyki 1/2 etatu
- Specjalista ds. Turystyki - Warszawa
- Specjalista ds. Turystyki - Krasnystaw
- wychowawca-lektor języka angielskiego
- SPECJALISTA DS.TURYSTYKI
- PRODUCT MANAGER
- Specjalista ds. turystyki wyjazdowej z...
- Specjalista ds. Turystyki Jaworzno
- Specjalista ds. turystki Siemianowice Śląskie
Coraz więcej zainteresowanych turystyką kulinarną
Szczególną formą zainteresowania turystyki ogólnej zaczyna być turystyka kulinarna. Jedzenie i napoje stają się czynnikami motywującymi turystów do podróżowania w wybrane miejsca. Władze turystyczne na całym świecie dostrzegają potencjał turystyki kulinarnej jako potężnego narzędzia do identyfikowania i promowania miejsc, regionów oraz krajów.
Światowe trendy pokazują, że turyści kulinarni coraz częściej oczekują doświadczeń z wakacji, które zaspokajają ich zainteresowania potrawami i napojami, będą miały wkład w ich osobisty rozwój oraz przyczynią się do poprawy statusu społecznego i rozszerzenia kapitału kulturowego. Zauważa się także zmianę z biernej obserwacji na interaktywne zaangażowanie w wyniku czego turysta poznaje lokalnych mieszkańców i ich styl życia. Coraz częściej także jedzenie i napoje stają się głównym powodem podróży w wybrane miejsce. Dla turystów wyzwaniem staje się zestawienie jedzenia, napojów i kultury w pełne doświadczenie turystyczne, które będzie oryginalne i wiernie odzwierciedli lokalne i wyjątkowe smaki poszczególnych krajów.
W dniach 25- 27 lipca 2008 w Singapurze odbędzie się World Cuisines Show 2008 (WCS 08), impreza podczas której kraje z całego świata zgromadzą się pod jednym dachem, aby zaprezentować swoje narodowe kuchnie, sztukę oraz kulturę. Do uczestnictwa w tym inauguracyjnym międzynarodowym wydarzeniu zaproszono krajowe władze turystyki z ponad 130 państw. Dotychczas w najdłużej odbywającym się lokalnym pokazie kulinarnym - Singapore Food Expo (SFE) uczestniczyło ponad 500 000 osób, a w 2006 r. - już 720 000 osób.
Oczekuje się, że World Cuisine Show 2008 przyciągnie tyle samo albo więcej osób chcących doświadczyć różnorodnych kuchni i kultur z wszystkich zaproszonych krajów zgromadzonych pod jednym dachem.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział badania rynku i analizy:
Turystyka z gorszą obsługą
Nocowanie.pl: Zimowy wypoczynek w Polsce przyciąga węgierskich
Dział targi, konferencje, workshop:
Nowe Trendy w Turystyce już za
POT uhonorowała Ambasadorów Kongresów
Starsze aktualności:
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych
Czy konsolidator usług hotelowych może rozliczać się wg procedury VAT
Wyspy Wolin i Uznam lepiej połączone z resztą
Katalog branżowy hotelarstwa i gastronomii 2004
Lotnisko w Świdniku ma szansę na rozwój?
Dominikana: rekordowa liczba turystów w 2010
Ryanair otwiera sezonowe połączenie z Poznania do Reus k. Barcelony
Ciepło i bezwietrznie w Bieszczadach
LOT: 100 tysięcy biletów lotniczych w minicenach
Hotel Ossa**** teraz w grupie Polish Prestige Hotels&Resorts
Virgin Atlantic: mniej połączeń i zwolnienia pracownicze
Słowacja: hotelarze zanotowali najgorsze wyniki od 20 lat
Ukazał się polsko-niemiecki przewodnik turystyczny "Odwiedzić sąsiada"
Centralwings aż trzy razy przekładał lot?
Wielka Brytania najbardziej przyjazna turystom z Polski
Republika Dominikany: Ritz Carlton wybuduje ekskluzywny hotel
Policja już nie będzie pilnować porządku na bydgoskim lotnisku
Turyści i grzybiarze powinni uważać na żmije w lesie
Port Lotnicze Mazury - Szczytno nadal nie powstaje
Kraków: Firmy walczą o kawałek nadwiślańskiego bulwaru!
Drugi etap przetargu na opracowanie studium wykonalności szybkiej kolei w Polsce
Montreal podpisał Kartę Geoturystyki jako pierwszy
RATOWNIK, WYCHOWAWCA, INSTRUKTOR