Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista ds. Turystyki - Krasnystaw
- wychowawca-lektor języka angielskiego
- SPECJALISTA DS.TURYSTYKI
- PRODUCT MANAGER
- Specjalista ds. turystyki wyjazdowej z...
- Specjalista ds. Turystyki Jaworzno
- Specjalista ds. turystki Siemianowice Śląskie
- Wychowawcy na obóz we Włoszech
- Kupię funkcjonujące biuro podróży
- GRECJA - REZYDENT
Ogólnopolski Konkurs Kulinarny "Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś"
W dniach 3-5 czerwca odbędzie się trzecia edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś".
Konkurs skierowany jest do kucharzy profesjonalnych oraz uczniów szkół gastronomicznych. Celem konkursu jest propagowanie polskiej sztuki kulinarnej, łączenie kulinarnych tradycji ze współczesnością oraz promowanie producentów polskiej żywności. W rywalizacji o puchar Złotej Korony dla najlepszego dania Kuchni Polskiej udział wezmą dwuosobowe ekipy kucharskie. Przedmiotem Konkursu jest przekąska zimna lub ciepła (Filet z suma ze skórą + szyjki rakowe + bób); danie główne (comber z daniela b/k + dowolny ser Firmy "Lazur" + młoda kapusta kiszona).
W III edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś" udział zapowiedziało wiele znanych osób ze środowiska dziennikarskiego i artystycznego. Konkurs jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2011. Organizatorem Konkursu jest Stefan Birek Szef Kuchni Hotelu Lord. Miejsce konkursu to podzamcze Hotelu Zamek w Pułtusku-Dom Polonii.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś
[2011-02-13 13:49 62.121.132.*]
saphiro.pl
Niebo w gębie - małopolskie przysmaki
Polacy słyną z zamiłowania do jedzenia, świadczą o tym słynne uczty oraz przyjęcia szlacheckie cieszące się szaloną popularnością. Czasy królów polskich słyną z potraw, pieczeni z prosiąt, dzików, pasztetów, czy też kaczek i gęsi.
Pomimo rozwoju miast i jednoczesnego napływu orientalnej kuchni, nadal dobrze prosperują i powstają równocześnie nowe restauracje serwujące typowo staropolskie mięsne dania, będące świetną alternatywą dla niezdrowych fast foodów. W lokalach tych znajdziemy w menu typowe dla danego regionu zupy a i dania zaskakujące swymi składnikami.
Niektórzy z nas nie nie mogą sobie wyobrazić świątecznych stołów bez wyśmienitych dań staropolskich. Warto powracać do staropolskich obyczajów naszej kuchni, gdyż na co dzień nie gotujemy w ten sposób, a małopolskie przysmaki to naprawdę tytułowe niebo w gębie! Powstaje tu oscypek, ser z owczego mleka, w Liszkach odnajdziemy ulubioną wędlinę naszego papieża Jana Pawła II słynną kiełbasę lisiecką, no i nie można by zapomnieć aby w Krakowie nie spróbować obwarzanków i chleba prądnickiego. Receptury te nie zmieniają się od ponad setek lat. Oprócz regionalnych restauracji, w których smakołyki te są dostępne, mieszkańcy i turyści mogą dodatkowo skosztować podczas kulinarnych kiermaszy, na targach, a szczególnie w lecie na małopolskim festiwalu smaku. I tu pojawiają się przysmaki, które cieszą nie tylko Małopolskę ale i podniebienia europejskich smakoszy.
Na pierwszym miejscu mamy produkty wpisane do rejestru chronionych nazw pochodzenia Unii Europejskiej, któż nie spróbował bryndzy podhalańskiej, miękkiego sera z owczego mleka czy też oscypka. Każdy turysta sięgnął po ten legendarny owczy ser naszych górali spod Tatr, Pienin i Beskidów pamiętając jego pikantny, słonawy, przesiąknięty dymem z ogniska smak. Mamy nawet wersję oscypka mini, redykołkę produkowaną w fantazyjnych kształtach. Kolejnym przysmakiem z owczego mleka jest bunc z góralskich bacówek. Odwiedzający okolice górskich miejscowości mogą również skosztować podpuszczkowej owczej bryndzy podhalańskiej, sera gazdowskiego z podgrzewanego mleka krowiego.
Podniebienia turystów odwiedzających Małopolskę zachwyci również szeroka gama regionalnych wędlin i mięs. Wspomniana kiełbasa lisiecka o delikatnym smaku, smaczna tuszka gęsi zatorskiej, prawdziwy rarytas jakim jest jagnięcina podhalańska z okolic Zakopanego, Nowego Targu i Szczawnicy.
Na obiad dodając wędzonki lub kiełbasy można przygotować tradycyjnego kiszonego żuru krakowskiego, znanego w Małopolsce już od XIII wieku. Alternatywą na stole może być czerwony barszcz, sztandarowe danie polskiej kuchni, cieszące się popularnością również wśród obcokrajowców. W dolinach rzek Prądnika i Szreniawy buraki uprawiano od stuleci nawet w małych przydomowych ogródkach. Każda gospodyni sporządzała "kwas buraczany" do przyrządzania smacznych zup, a także do bezpośredniego spożycia, jako zdrowy napój. W wielu domach robi się to do dziś.
Jako drugie danie możemy zaserwować karp zatorski, hodowany od XII wieku w okolicach Zatora, skąd sprowadzano je na królewskie stoły. Dziś turyści odwiedzają "Dolinę Karpia" mając okazję również wędkować, uprawiać sporty wodne, odpoczywać i spacerować.
Dodatkiem do mięsnych, sycących dań są miody, pozyskiwane od niepamiętnych czasów - małopolski i sądecki miód spadziowy.
Symbolem Krakowa są obwarzanki, świeże i chrupiące do wyboru z solą, makiem lub ziarnem sezamowym. Nie należy mylić z krakowskimi precelkami! W Małopolsce z słynnych wypieków odnajdziemy prądnicki chleb, jodłownicki kołacz z serem, chleb żarnowy z Łomnej, chleb jurajski z płatkami ziemniaczanymi, wyśmienite ciasteczka z lukrem.
Do tradycyjnych produktów regionu należą także potrawy z owoców i warzyw. W Charsznicy Małopolskiej uprawia się kapustę, która jest kwaszona naturalnymi metodami, z niewielkim dodatkiem soli, swoją sławą przekraczając granice Polski. Smaczną propozycję kulinarną stanowi małopolska zupa fasolowa pochodząca z doliny Dunajca. Z gminy Łukowice pochodzą smaczne śliwki suszone i z okolic Laskowej mamy smaczne suski sechlońskie. W okolicach Raciechowic, w Łącku uprawia się od wieków jabłka, produkuje się tam również śliwowicę.
W Małopolsce nie wszystko co najsłynniejsze ma aż tak długą tradycje, zaledwie parę lat liczy tradycja papieskich kremówek z Wadowic.
Na turystów odwiedzających Kraków i okolice czeka wiele atrakcji turystycznych, jak i tych zadowalających nasze kulinarne zachcianki odpowiedz »
Dział gastronomia:
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Starsze aktualności:
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych
Czy konsolidator usług hotelowych może rozliczać się wg procedury VAT
Wyspy Wolin i Uznam lepiej połączone z resztą
Wzrost liczby turystów nocujących w Polsce
Inwestorzy zbadają sytuację finansową dolnośląskich uzdrowisk
Rębiechowo: 1600 euro za podniesienie szlabanów dla Erica Claptona
Wypadek autokaru w Świdnicy: akt oskarżenia dla kierowcy w sądzie
Włosi liczą straty po pożarach
Brakuje ratowników na polskich plażach