Ogłoszenia
Ogłoszenia
- NEKERA - Specjalista Wsparcia Sprzedaży
- Młodszy Specjalista ds. obsługi klienta
- Doradca klienta Biuro Podróży Itaka Kraków M1
- RAINBOW Doradca Klienta
- NEKERA - Flight Specialist
- NEKERA - Product Manager (Warszawa)
- pilot Wiedeń : 31.05-01.06.2024
- Poszukiwany pilot 05.06-07.06
- Przewodnik Kulinarny w Warszawie
- Specjalista ds. Turystyki Jaworzno
Jak radzą sobie podczas upałów kucharze w restauracyjnych kuchniach?
Maciej Kwiatkowski to kucharz z 20-letnim doświadczeniem w branży gastronomicznej, od podszewki zna kilkanaście warszawskich restauracji.
- Kuchenka z sześcioma płytami daje temperaturę 300 stopni! - mówi i alarmuje, że w niektórych restauracjach w Warszawie kucharze wciąż pracują w 50-stopniowym upale.
Maciej Kawiatkowski mówi, że ostatnio warunki pracy bardzo się poprawiły i rzadko zdarzają się kuchnie bez wentylacji, jednak jeszcze do niedawna w warszawskich restauracjach pracowało się latem jak w hucie. Własciciele cięli w ten sposób koszty i oszczędzali na klimatyzacji. Obecnie szef kuchni Café Kulturalna pracuje w kuchni, gdzie temperatura nie przekracza 35 stopni, jednak z poprzednich miejsc pracy pamięta 50-stopniowe temperatury.
- Omdlenia były na porządku dziennym. Po dwóch minutach masz mroczki przed oczami - mówi - Pięć zamówień naraz, rozgrzane patelnie, pośpiech. Nie możesz ani na moment odejść od kuchni - narzeka. - Niekiedy bywałem tak zdesperowany, że po prostu wkładałem głowę do lodówki.
Dodatkowym utrudnieniem jest kucharski strój, który wykonany jest z materiału nie przepuszczającego powietrza. - Leje się z człowieka jak z zapaśnika. Jaki tu komfort pracy? - oburza się Kwiatkowski. Jego zdaniem do produkcji kitlów powinno używać się nowoczesnych, oddychających materiałów. Sam od wielu lat goli głowę na łyso, żeby nie zakładać kucharskiej czapki. Po dwóch tygodniach noszenia czapki w 40 stopniach wypadają włosy! - wyjaśnia.
Dlaczego jest coraz lepiej?
- Dobrzy kucharze masowo wyjeżdżają do Anglii - diagnozuje Maciej Kwiatkowski. - Warszawa pusta, więc pracodawcy muszą się starać. Ja już bym nigdy nie wszedł do kuchni, w której nie ma wentylatora, wyciągu i nawiewu świeżego powietrza. To podstawa. Kiedyś mogłem stać i 12 godzin w 50 stopniach. A przecież już w 50 ścina się białko. Kto to wytrzyma? Trzy miesiące i padnie się na zawał.
Jak radzą sobie kucharze?
Zarzywają Aspalgin, czyli potas i magnez. I piją dużo napojów izotonicznych. I po cichu marzą o odgórnym zarządzeniu sjesty jak w Hiszpanii. Od 12 do 16 - "closed".
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Stroje i czapki przeszkadzają kucharzom pracować?
[2006-08-18 10:39 83.9.2.*]
bawełniane fartuchy to dramat w taki upał.w zupełności wystarczające są zapaski. A tak wogóle , to klimatyzacja w kuchni powinna być obowiązkowa.
krystyna Z. odpowiedz »Stroje i czapki przeszkadzają kucharzom pracować?
[2008-01-21 21:28 213.158.196.*]
pracuje na kuchni od 15 lat. w naszej restauracji jest olbrzymi ruch codziennie, srednia wydawanych posiłków na godzine to ok 50. i tak przez 12 godzin. a temperatura jest straszna w tamtym roku jak my mierzyli to było 73 stopnie koszmar nic nie pomogło ani klimatyzacja ani zimne napoje. odpowiedz »
Stroje i czapki przeszkadzają kucharzom pracować?
[2008-03-17 22:47 78.8.103.*]
Jaka restauracja ma takie wzięcie??? odpowiedz »
Dział gastronomia:
Przewodnik Michelin - więcej lokali z
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział hotele, pensjonaty:
Enoturystyka rozwija się w
Taylor Swift da zarobić
Starsze aktualności:
Jak sprzedawać w trudnych
eSky chwali system NDC
Chorwacja chce jeszcze więcej
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych
Czy konsolidator usług hotelowych może rozliczać się wg procedury VAT
Londyn: wzrost cen pokoi, ale spadek obłożenia
AmRest przejmie 5 następnych restauracji Rostiks-KFC
EasyJet w ostatnim kwartale zanotowały 16% wzrost liczby pasażerów
Porozumienie w sprawie danych pasażerów miedzy EU i USA
HRS: zarezerwuj hotel na stronie PKP Intercity
Rozpoczyna się budowa autostrady A2 do Świecka
Budowa kolei z Katowic na lotnisko nie jest już zagrożona
Finał Giełdy Turystycznej "Przygoda" w Szczecinie
Będzie nowy sposób naliczania stawek sum gwarancyjnych dla organizatorów turystyki?
Najazd turystów na Świnoujście?
Winne jedno z polskich biur turystycznych?
Miss World 2006 - promocja dla Polski na arenie międzynarodowej
Zderzenie samolotów turystycznych we Francji. 4 osoby zginęły