TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Oscypkowe muszle - gdyńskim przysmakiem karnawałowym

Gdyński Karnawał Smaków dobiegł końca. Do 16 lutego 30 gdyńskich restauracji na Szlaku Kulinarnym kusiło wszystkich miłośników słodyczy deserem za pół ceny i atrakcyjnymi promocjami. Zorganizowano również Quiz Kulinarny oraz konkurs na Karnawałowy Przysmak.


Wyboru 10 najlepszych spośród 36 nadesłanych przepisów dokonała komisja w składzie: Joanna Grajter - rzecznik Urzędu Miasta Gdyni, Anna Somorowska - prezes agencji Rozwoju Gdyni, Marcin Jarzyński - szef kuchni Restauracji Santorini i Krzysztof Jesiołowski - szef kuchni Bohema Jazz Club. Liczyła się łatwość i szybkość wykonania, a także oczywiście estetyczny wygląd.

Zwyciężył przysmak pani Anety Klimeckiej z Katowic - Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami. Danie ujęło członków jury prostym wykonaniem i nowoczesnością, idealnym połączeniem walorów smakowych, dobrze skomponowanymi składnikami i przyciągającym wzrok ciekawym wyglądem. Oscypkowe miseczki przypominają nadmorskie muszle, co stanowi interesujący gdyński akcent. W nagrodę zwyciężczyni spędzi weekend z osobą towarzyszącą w 5-gwiazdkowym Hotelu Litwor w Zakopanem.

II miejsce zajęła pani Beata Aleksandrowicz za Francuski pieróg - wariację na temat staropolskiego kulebiaka, a III miejsce ex aequo zajęły panie: Antonina Koło za Rajskie tortille z Rio de Janeiro oraz Magda Irzyk za Mus z białej i ciemnej czekolady na galaretce korzennej z czerwonego wina.

Najlepszy przysmak wybrali również internauci. Najwięcej - 2 156 głosów - oddano na Jezioro Łabędzie pani Anny Różańskiej.

W Quizie Kulinarnym nagrodzono 20 osób, które wykazały się duża wiedzą o świecie kulinariów i odpowiedziały prawidłowo na pytania konkursowe.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Oscypkowe muszle Gdyński Karnawał Smaków konkurs na Karnawałowy Przysmak Quiz Kulinarny Aneta Klimecka nagroda restauracje zniżki w restauracjach Francuski pieróg




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję