TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Zakaz palenia zagraża gastronomii?

W Sejmie odbędzie się w dniu dzisiejszym drugie czytanie projektu tzw. ustawy antytytoniowej. Niektórzy właściciele barów, pubów i restauracji uważają, że ustawa ta przyniesie im straty.


Projekt przewiduje bowiem ograniczenie możliwości palenia w miejscach publicznych, w tym także m.in. całkowity zakaz palenia w lokalach gastronomiczno-rozrywkowych. Ponad 50 proc. właścicieli restauracji, pizzerii, pubów i kawiarni obawia się spadku liczby klientów i tym samym obrotów przynajmniej o 1/4 (dane pochodzą z badania TNS OBOP, przeprowadzonego wśród 600 właścicieli punktów gastronomicznych dla Konfederacji Pracodawców Polskich.). Badanie ujawniło także, że restauratorzy zwracają uwagę również na negatywny wpływ zakazu palenie jaki może on mieć na poziom zatrudnienia w lokalach.

Przedsiębiorcy proponują rozwiązanie, które dawałoby restauratorom, mającym lokale mniejsze niż 100 mkw., wybór czy chcą tworzyć lokal dla palących, czy niepalących. Natomiast jeśli chodzi o restauracje większe niż 100 mkw. właściciel mógłby zdecydować czy tworzyć strefę dla palaczy, oddzieloną od strefy bezdymnej. Jak podsumowuje Adam Ambrozik, ekspert Konfederacji Pracodawców Polskich - Uważamy, że tylko takie precyzyjne rozwiązania mają szansę być realnie stosowane, a z drugiej strony to byłyby rozwiązania, które usankcjonowałyby obecny stan obecny uregulowany przez rynek. Jeżeli ustawodawca chce pomóc rynkowi to niech usankcjonuje w sposób jednoznaczny i precyzyjny to co dzisiaj jest.

Natomiast Stowarzyszenie Polskich Barmanów jest zdania, że proponowane zakazy będą martwym prawem. Ryszard Berent, prezes stowarzyszenia wyjaśnia, że egzekwowanie tego typu przepisów przy dużych imprezach masowych jest skomplikowane ponieważ trudno upilnować, czy egzekwować od organizatorów i gości zakaz gdy w jednej minucie 800, albo 1000 osób wychodzi w tym samym czasie na papierosa.

Jednak zadaniem Magdaleny Petryniak, koordynującej kampanie społeczne Polska bez dymu i Lokal bez papierosa - Nie mamy sygnałów o spadku obrotów czy liczby klientów od restauratorów, którzy dobrowolnie wprowadzili już w swoich lokalach zakaz palenia. Stwierdził ona ponadto, że w Irlandii, w rok po wprowadzeniu zakazu palenia obroty gastronomii spadły tylko o 3 proc. W innych krajach, w których wprowadzono całkowity zakaz palenia w lokalach gastronomicznych w ogóle nie odnotowano spadku obrotów.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
zakaz palenia zagraża gastronomii w Sejmie czytanie projektu tzw. ustawy antytytoniowej właściciele barów pubów i restauracji ustawa przyniesie straty obawia się spadku liczby klientów Adam Ambrozik ekspert Konfederacji Pracodawców Polskich Stowarzyszenie Polskich Barmanów Polska bez dymu i Lokal bez papierosa


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję