TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Francja: w restauracjach pojawiło się "antykryzysowe" menu

Globalny kryzys daje o sobie znać również paryskiej gastronomii. Wiele restauracji wprowadziło specjalne, tzw. "antykryzysowe" przepisy i jadłospisy.


Właściciel jednej z restauracji na północy Paryża zdecydował się, że w każda sobotę zaserwuje zupełnie za darmo "kuskus". Jest to potrawa pochodząca z Maroka, sporządzona ze specjalnego rodzaju kaszki z warzywami i kilkoma gatunkami mięsa w tym kiełbasek i kurzego udka. Pomysł restauratora przyniósł mu niemałe zyski. W soboty ma u siebie o 60% więcej klientów niż zazwyczaj.

Oprócz restauracji, również knajpki i kafejki proponując sezonowe obniżki cen. Obniżają głównie ceny kawy, bez której Francuzi nie mogą się obejść.

W Nantes, we środy, kiedy dzieci nie chodzą do szkoły, właściciele restauracji zachęcają posiłkiem za 3,5 euro razem z podatkiem VAT. We Francji VAT dla restauracji sięga blisko 20%.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Francja w restauracjach antykryzysowe menu obniżki cen ceny dań Paryż kuskus knajpki kafejki VAT


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję